Annons

Rhythmania – föränderlig folkdans med groove

Dansföreställning Rhythmania kommer till teatern. Foto: José Figueroa

Prisbelönte dansaren och koreografen Anna Öberg visar med sin föreställning Rhythmania på kontrasterna samhörighet–ensamhet. Det är en dansproduktion skapad ur hennes personliga och koreografiska resa in i folkdansen, där hon hoppas publiken får med sig en stark upplevelse av puls, sväng och smittande dans. Med henne på scen är riksspeleman Anders Löfberg.
– Det är en spännande dansföreställning, utlovar Cecilia Kraitiss, ordförande i arrangerande Landskrona Musik & Teater som visar föreställningen den 8 februari på Landskrona teater.

Annons
 

Folkdansen är enligt Anna Öberg en del av en levande tradition som är i ständig förändring. Därför är Rhythmania aktuell i dag: kunskap från förr möter människor och situationer av i dag.
– Jag ser föreställningen som en kommentar till den historieskrivning där folkdans och folkmusik används om ett politiskt slagträ i frågan om svenskhet och nationalism. En tradition är aldrig statisk, den förändras över tid och i mötet mellan människor. Och den bryr sig inte om landsgränser. Polskan är ett bra exempel, det är en dansform som ofta omtalas som något av det svenskaste som finns, men egentligen har den sina rötter från Polen,  säger Anna Öberg, koreograf och dansare.

Föreställningen är tvådelad. I den första akten ger Anna Öberg en lekfull och interaktiv introduktion till den traditionella folkdansen och sitt konstnärliga förhållningssätt till den. Publiken ges möjlighet att få skapa sig sin egen upplevelse av puls och rytm till den levande musiken. Andra akten är en passionerad och personlig föreställning, där Anna Öberg tar publiken vidare in i rytmen, Rhythmania.

2017 fick Anna det nyinstiftade priset Årets Dans på Folk- och världsmusikgalan med motiveringen:
”Utan musik ingen dans, och utan dans – inte heller någon musik. Anna Öberg är en pionjär som tar ett dansant avstamp i det gamla men kastar sig framåt, inåt och utåt på en gång. Mot det nya, ständigt sökande, men med det gamla tryggt vilandes i ryggmärgen.”

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser