Tuff utmaning väntar för Fatmir Azemi

Fatmir Azemi börjar så smått bli hemmastadd med sitt nya kontor på översta våningen på stadshuset.
Kommunalråd Fatmir Azemi (S) börjar så smått bli hemmastadd på sitt nya kontor på översta våningen på stadshuset.

Sedan den 1 januari är Fatmir Azemi socialdemokraternas kommunalråd. Landskrona Direkt har träffat oppositionsrådet och han berättar om sin första månad på jobbet.

– Jag börjar så smått bli varm i kläderna. Jag har blivit mycket väl bemött såväl av tjänstemän som politiker här på stadshuset, säger han och lutar sig tillbaka i soffan på sitt rum på sjätte våning.
– Den stora skillnaden mot mitt tidigare arbete i partiet är att media börjat att höra av sig och även något samtal från allmänheten har jag fått.

Fatmir Azemi kom med sin hustru och två barn från Mitrovica i norra Kosovo till norrländska Malmberget 1992. Efter ett tips från en lärare styrdes sedan kosan till Landskrona  och 1999 fick han anställning på Swedbanks lokala kontor i staden.
– Vi har dessutom fått ett barn till som är fött här i Sverige, säger han.

Att han skulle rota sig i ett nytt land var det aldrig rått någon tvekan om. Den stora frågan vad var.
– När i flydde så hade vi ingen aning om var vi skulle hamna. Men en sak som jag aldrig glömmer är tipset från min far som stannade kvar i Kosovo. Han sa att var du än hamnar i världen så lär dig språket och följ det nya landets lagar. Då blir allt bra, minns Fatmir Azemi.

Kopplingen till just socialdemokratin har han haft sedan han kom till Sverige. Han hade liknande politiska funderingar i sitt tidigare hemland.
– Socialdemokratin är utbredd och stor i Kosovo. Det finns till och med en gata i Pristina som är uppkallad efter Anna Lindh, säger kommunalrådet.

Med tanke på att Socialdemokraterna efter valet inte är stadens största parti så förhåller sig Fatmir Azemi lugn inför framtiden. Han ser dock att partiet står inför stora utmaningar.
– Det är viktigt för oss att vinna tillbaka förtroendet hos Landskronaborna. Och jag ser två områden som är viktiga i detta arbete. Vi måste höja våra röster och börja diskutera sysselsättningen och privatiseringen. Ökad sysselsättning ger ökad integration.  Och beträffande privatiseringen så måste vi stå emot så mycket vi kan. Vi måste också se över taxorna inom äldreomsorgen. Det är något som vi socialdemokrater tror på och något som jag är övertygad om att Landskronaborna vill se som ett prioriterat område.

Något djupt samarbete över blockgränserna typ det som hänt inom rikspolitiken ser inte Fatmir Azemi komma. Han tror dock inte heller på något stenhård oppositionspolitik.
– Vi har våra klara mål men någon konfrontationspolitik tror jag inte på. Jag vill ha en saklig och sansad diskussion som leder till beslut som alla Landskronabor kan acceptera. Det är för våra väljare vi arbetar. Inte för vår egen vinning eller prestige, avslutar Fatmir Azemi.

Fatmir Azemi, ett välkänt ansikte för många bankkunder i Landskrona. Nu ska han göra sig namn inom den lokala politiken.

Fakta:
Namn: Fatmir Azemi
Ålder: 55 år
Familj: Gift, tre barn
Kör: Peugeot och cykel
Äter: Gärna thai
Dricker: Öl eller läsk
Medlem i: Fackföreningen Finansförbundet samt Socialdemokraterna
Dold talang: Snickrar gärna

Anna Lindh var och är än idag en viktig politisk inspirationskälla för Fatmir Azemi.
Fatmir Azemi har ett tydligt kroppsspråk.

Till arkivet