Miljöförvaltningen vill ta över tillsyn på Oatly

Miljönämndens ordförande Lilian Håkansson (MP) och miljöförvaltningens chef Jörgen Hanak, vidhåller att Aktuell Hållbarhets enkät inte tillför Landskrona stads miljöarbete.
Miljönämndens ordförande Lilian Håkansson (MP) och miljöförvaltningens chef Jörgen Hanak är överens om att tillsynen på Oatly ska skötas av dom och inte Länsstyrelsen.

Landskrona stad har hos Länsstyrelsen begärt överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken för Oatly AB och EWP Enercon Windtower Production AB. Länsstyrelsens beviljade överlåtelse av EWP AB men avslog begäran gällande Oatly. Miljöförvaltningen ser dock brister i Länsstyrelsens argumentation och har därför beslutat att överklaga till regeringsrätten.

Miljöförvaltningen i Landskrona har haft tillsyn på Oatly AB sedan 2006 och känner väl till verksamheten.
– Vi har redan tillsynen över det som lyder under livsmedelslagen och därför tycker vi det är rimligt att vi även har tillsyn över det som gäller miljöbalken, säger stadens miljöchef  Jörgen Hanak.

Miljönämndens ordförande Lilian Håkansson (MP) suckar.
– Vi måste ju kunna agera direkt om det kommer någon typ av tips. Men som det är nu så får vi inte gå in utan att länsstyrelsen är med och de kan ta dagar på sig. Kolla bara på giftskandalen på Befesa Scandust nyligen. Där tog det ett år innan Länsstyrelsen dök upp, säger Lilian Håkansson.

Till arkivet