Annons

Soul i baktakt på Teaterrestaurangen

Carl-Maritn Vikingsson gästspelar på Soultime den 30 januari.
Foto: Selfie

Uppdaterad 09.55

De som gillar soul och reggae och allt där mellan ska skriva in onsdagen den 30 januari i kalendern. Då dyker nämligen ingen mindre än Carl-Martin Vikingsson eller Sture Allén den yngre som han kallas för, upp på Soultime som dagen till ära har efterrubriken Baktakt.

Annons
 

Landskrona Direkt har tagit Carl-Martin Vikingsson på pulsen.

Sedan ett antal år så bor du uppåt landet. Hur känns det att komma till Landskrona och spela?
– Det känns lika bra varje gång. Mitt hjärta finns fortfarande i Landskrona, trots att det nu är över tjugo år sen jag flyttade. Jag passar på att se mig om och träffa goda vänner och bekanta. Och i det här fallet får jag delvis spela ihop med folk jag aldrig spelat med förut. Det är alltid kul och spännande.

Du är van att spela på betydligt större scener än den på Teaterrestaurangen i Landskrona. Vari ligger den stora skillnaden enligt dig?
– Mindre scener blir intimare. Närhet både till publiken och musikanterna emellan. Jag skulle snarare säga att jag blandar scenstorlekar. Tycker både stora och små scener har sina poänger. Det är såklart mäktigt att stå på en stor scen inför en stor publik. Men den lilla scenen ligger ju närmare replokalskänslan, där allt började.

Du började väl med att lira punk för att sedan gå över till reggae med mera. Var kommer soulen in i ditt liv.
– I samma vända som reggaen kom in ungefär, kanske några år senare, började jag grotta ner mig i soulprylarna en del. Finns ju klara kopplingar till reggaen i melodispråket. Finns många reggaecovers på soullåtar som är fantastiska, framförallt från sjuttiotalet. Och Bob Marley var ju väldigt inspirerad av svart musik från USA i sitt låtskrivande. Kopplingarna är många. Och sen så tror jag att alla som är musikintresserade och i min ålder kan nynna på en del soulklassiker. Det är ju hits vi snackar om.

Vilka är dina soulfavoriter?
– Klassiker som Etta James, Otis Redding, Marvin Gaye och Aretha Franklin såklart. Amy Winehouse gjorde ju i modern tid några riktigt starka låtar innan hennes alltför korta liv tog slut. Tycker även Simply Red fick till några stänkare på 80- och 90-talet.

Hur många låtar kommer du att vara med på?
– Halvdussin kanske?

Carl-Martin Vikingsson är naturligtvis inte ensam på scenen. Förutom att P-O Nilsson spelar keyboard och Patrik Ohlson Ölander lirar gitarr så dyker det upp två stora artister. Bakom trummorna sitter Zoltan Csörsz och han är en av de mest anlitade trumslagarna i Sverige. Han har turnerat med proggrockbandet The Flower Kings och på senare år spelat med Jan Lundgren Trio. I listan över andra spelkompisar finns musiker som Viktoria Tolstoy, LaGaylia Frazier, Sharon Dyall, Jonas Hellborg, Putte Wickman och Anders Bergcrantz. Bland internationella stornamn kan nämnas Quincy Jones, Wha Wha Watson, James Moody, Billy Harper, Clark Terry och Scott Hamilton. Och egentligen är listan betydligt längre. Senast han sågs och hördes på SoulTime var när Ulrika Skoglund gästade.

På bas spelar Jesper Pettersson, även han en flitigt anlitad basist och sångare som spelat med den svenska musikereliten både hemmavid och internationellt. Han har gästat SoulTime tidigare, då med funksoulgitarristen Paulo Mendonça som han nyligen turnerat med i Europa.

Liksom under hösten bjuds en ung, lovande musiker in som ”rookie” till SoulTime för att spela några låtar med proffsen. Den här gången är det landskronakillen Edvin Ralsgård, 15 år, som spelar flera instrument. Gitarr spelar han med lokala gruppen Discussions. Han lirar även bas men för det mesta sitter han bakom trumsetet.

Förutom gästspelet av Carl-Martin Vikingsson så hoppas arrangörerna på spontana inhopp från artister i publiken. Förköp rekommenderas då risken är mycket stor att det blir fullsatt innan spelningen drar igång klockan 19.00.

Carl-Martin Vikingsson i sångduell med sin vapendragare Ivan “General Knas” Olausson Klatil i Svenska Akademien vid en spelning på Loppen i Köpenhamn den 29 december.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser