Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.8°C 12.7m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Åk gratis elbuss på premiärdagen

Carina Zachau, (M) ordförande, kollektivtrafiknämnden i Region Skåne samt Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande invigde de nya elbussarna genom att koppla upp en buss mot elnätet på fredagen.

På lördagen bjuds Landskronaborna på gratis bussresor hela dagen. Anledningen är att de nya elbussarna premiärkör på stadens gator.  På fredagen var det officiell invigning på Nobinas uppställningsplats på industriområdet och efter den första officiella ”kopplingen” så bjöds press, politiker och tjänstemän på en kort rundtur.

Annons
 

På fredagen invigdes Landskronas nya elbussar med trafikstart dagen efter, den 19 januari. Landskrona är först ut i Skåne och är även störst i Sverige i satsningen om en tyst, ren, helelektrifierad stadsbusstrafik som omfattar totalt 19 elbussar.
– Vi är stolta över att vara i framkant med helelektrifierad stadsbusstrafik. Det här är en del av en större satsning, där vårt eget mål är att alla Landskrona stads egna fordon ska drivas med fossilfri energi år 2020, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona stad.

Det är 14 nya elbussar som kommer att rulla på stadens gator och totalt med trådbussarna kommer Landskronaborna ha 19 elbussar. Därmed är staden först i Skåne och störst i landet med helelektrifierad stadsbusstrafik.
– Jag har förtvivlat försökt få det till att vi är först i landet men Värnamo och Nortällje vaf före. Vi är däremot den största kommunen vars hela lokala kollektivtrafik drivs med el, säger Torkild Strandberg.

Jens Listrup är ställföreträdande trafikdirektör på Skånetrafiken och han höll ett kort tal i samband med invigningen på fredagen.
– Idag är en stor dag för oss på Skånetrafiken. Vid årsskiftet blev Skånetrafiken helt fri från fossila bränslen. Det var ett viktigt delmål, men fossilfrihet innebär fortfarande motorbuller, avgaser och utsläpp av koldioxid. Nästa steg är ett hållbart kollektivtrafiksystem som inte har några utsläpp överhuvudtaget. 100 procent elektrifierad stadstrafik gör Landskrona ledande bland Skånes kommuner och bidrar till en renare och tystare stadsmiljö men är också ett viktigt steg i vår strävan mot att målen i Parisavtalet. sa Jens Listrup.

Med anledning av premiären av elbussar bjuder Skånetrafiken på resor i stadsbusstrafiken under lördagen.

FAKTA

Om trafiken
14 nya elbussar ska trafikera samtliga linjer i Landskronas stadstrafik. Alla busslinjer kommer att ha samma trafikutbud som i dag och det blir inga skillnader i tidtabellerna. Landskronas stadstrafik hade 2,7 miljoner resande under 2018 vilket är en resandeökning med 2,2 procent mot året innan. Trådbussarna kommer att köra under cirkla fyra år till.

Klimatsmartare
Bussarna innebär en klimatsmart trafik som bidrar till en renare stadsluft och en stadsmiljö med mindre buller. Elbussarna i Landskrona kör på el märkt med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Bussarna sparar cirka 95 procent av klimatutsläppen jämfört med bussar som körs på det förnybara drivmedlet biogas.

Tystare
Elbussarna genererar cirka 6 decibel lägre ljudnivå än bussar med förbränningsmotor. Det innebär att ljudnivån ombord bussen och i bussens närhet är markant lägre. Det ger behagliga resor och en stadsmiljö med mindre buller. Eftersom de är så tystgående är de utrustade med en varningssignal som föraren kan använda när hen närmar sig fotgängare och cyklister. Varningssignalen låter som en ringklocka, likt sådana som används på spårvagnar.

Om Bussarna
De nya bussarna, totalt 14 stycken, kommer från den kinesiska tillverkaren BYD, Build Your Dreams. Modellen heter K9U. Bussarna är 12 meter långa, har 27 fasta sittplatser, cirka 40 ståplatser och gott om plats för barnvagnar och rullstolar. Bussarna laddas på Nobinas depå. De har en maxsträcka på cirka 20 mil mellan laddningstillfällena. Alla berörda förare har utbildats i att köra och ladda de nya bussarna. Tillverkningskostnaden ligger på cirka fyr miljoner kronor per buss..

Bussarnas inredning

  • Stopp-knappar som återkopplar med ljus, för att öka trygghet och tydlighet.
  • Uttag för USB-laddare nära varje sittplats.
  • Digitala skärmar med trafikinformation, nyheter och reklam.
  • Mer plats för rullatorer och barnvagnar.

Fyra av Landskrona stads kommunalråd, Stefan Olsson (SD), Fatmir Azemi (S), Torkild Strandberg (L) och Elvir Mesanovic (MP), var med på fredagens invigning av elbussarna och alla var överens om att detta är ett steg i rätt riktning.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser