
Som 28-åring kom Takao Momiyama till Sverige från Japan. 20 år senare tog han examen i textil design och konst på Konstfack. Idag ytterligare 20 år senare är han aktuell med utställningen ”Omsorg” på Hemslöjden i Skåne.
Våra kläder och plagg smutsar ner vår natur och textilindustrin räknas som världens näst mest nedsmutsande industri.
– Vi i Sverige köper i snitt mer än 13,5 kilo nya kläder varje år och det säger sig själv att det inte är hållbart, säger Anna-Lisa Persson hemslöjdskonsulent och hållbarhetsexpert när hon guidar runt i Takao Momiyamas utställning i det gamla stationshuset.
– Vi måste helt enkelt bli bättre på att känna omsorg om och ta tillvara och sköta de kläder vi har. Detta är i högsta grad en utställning om hållbarhet. Idag är kläder billigt och livsmedel dyrt. Att laga kläder gör vi inte längre för ekonomins skull, istället måste vi vända på det och göra det för miljöns skull.
Takao Momiyama lagar med den japanska broderitekniken sashiko och visar prov på och ger inspiration till hur vi kan ta hand om våra plagg och ge dem ett långt liv.
– Nu lappar och lagar han för att han gillar det. Inte främst av miljöskäl, säger Anna-Lisa Persson och visar upp konstnärens kampsportsjacka och byxor.
– Han är även en välkänd budotränare och hans träningskläder inklusive de fina skorna som han själv brukslagat är små konstverk i sig.
Utställningen består av Takao Momiyamas lagade klädesplagg men också av textila tavlor samt vad vi i Sverige skulle benämna som lapptäcken.
– Svenska lapptäcken är inte så gamla som vi tror. USA har exempelvis en betydligt längre tradition av detta. Här har Takao använt bomullstråden och för hand sytt samman gamla textilier med sashiko. Det är i sig ingen svår teknik, menar Anna-Lisa Persson.
Vill du låta dig inspireras så har utställningen vernissage på lördag och visas sedan fram till och med den 2 mars.