Annons

Nu börjar de nya elbussarna att rulla

Nu får trådbussarna sällskap av elbussar på Landskronas gator. Därmed blir Landskronas busstrafik helt elektrisk.

På lördag lär det dyka upp en och annan ”bus spotter” i Landskrona. Vem minns inte alla tillresta bussentusiaster när trådbussarna lanserades. Nu är det dags för en ny milstolpe den i lokala kollektivtrafikens historia när stadstrafiken blir helt elektriska.

Annons
 

Redan i förra vecka syntes en sprillans ny elbuss rulla på Landskronas gator. På fredag ska pressen, politiker samt ansvariga och delaktiga få möjlighet att bekanta sig med de nya elbussarna inför lördagens trafikstart.

Det har gått ett drygt år sedan Skånetrafiken och Landskrona stad undertecknade ett  genomförandeavtal om att alla stadsbussar i Landskrona ska övergå till grön eldrift. Tidsschemat har hållit och från och med lördag ska det enbart rulla eldrivna stadsbussar i Landskrona.

Från december 2018 drivs Skånetrafikens samtliga 1032 bussar på enbart förnybara bränslen såsom biogas, förnybar el märkt med ”Bra Miljöval” eller biodiesel. Det betyder att all allmän kollektivtrafik i Skåne nu är fossilbränslefri.

– Vi på Skånetrafiken är väldigt glada och stolta över att kunna erbjuda våra kunder en trafik som drivs med enbart förnybara bränslen. Detta gör kollektivtrafiken till ett ännu klimatsmartare sätt att resa. Genom att till exempel lägga om din arbetspendling från bil till tåg kan du, på en sträcka som Malmö-Helsingborg, spara två gånger klimatutsläppen som din matkonsumtion genererar om året, säger Iris Rehnström, miljö-och hållbarhetsansvarig hos Skånetrafiken.

Sammanlagt handlar det om 1032 bussar och 179 tåg. I Skånetrafikens nya miljö-och hållbarhetsprogram prioriteras förnybar eldrift. Sedan 2015 rullar elbussar i Ängelholm. I december 2018 invigdes Malmös första elbussar på linje 7 och elektrifieringen fortsätter i Skåne. Nu blir Landskronas busstrafik helt elektrisk och under sommaren 2019 kommer den helelektriska HelsingborgsExpressen att trafikera linje 1 i Helsingborgs stadstrafik. Fler skånska städer följer och både Ystad och Trelleborg står på tur.

– Genom att ställa om busstrafiken från att drivas av förbränningsmotorer till förnybar eldrift minskar energiåtgången med cirka 70 procent och klimatutsläppen med cirka 90 procent. Avgaserna från fordonen försvinner och ljudnivån minskas avsevärt med cirka fem decibel. I stadstrafiken har eldrift betydande hälsovinster, avslutar Iris Rehnström.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser