Fiskodling på industriområdet upphör

Tilapiafisk, odlad i Landskrona, kommer att serveras på Speakers Corner tillsammans med ingredienser och tillhörande dryck, allt producerat lokalt. Foto: Pressbild
Tilapiafisk, odlad i Landskrona, kommer att serveras på Speakers Corner tillsammans med ingredienser och tillhörande dryck, allt producerat lokalt. Foto: Pressbild
Tilapiafisk, odlad i Landskrona, kommer att serveras på Speakers Corner tillsammans med ingredienser och tillhörande dryck, allt producerat lokalt. Foto: Pressbild
Nu är det snart slut med tilapiafisk, odlad i Landskrona. Krångligt regelverk i kombination med dålig lönsamhet sätter krockben för verksamheten. Foto: Pressbild

Boliden Bergsöe avvecklar sin verksamhet Ekofisk med dess odling av tilapia under våren 2019. Anledningen är svårigheter att nå lönsamhet samt det tillstånds- och regelsystem som omger fiskodlingar, uppger Linda Hallberg affärsutvecklare på Ekofisk i ett pressmeddelande på fredagen.

2014 togs fiskodlingen i drift, i syfte att tillvarata spillvärme från batteriåtervinningen. Odlingen är byggd småskalig och har årligen odlat ca 2,4 ton tilapia (siffror från 2018).

Tilapia är en tropisk fiskart som är en av världens mest odlade arter globalt. Projektet har varit lyckosamt och fisken säljs exklusivt hos Citygross.
– Genom fiskodlingen har vi visat hur industriell symbios kan fungera i praktiken, samt hur en industri som Boliden på ett säkert sätt kan driva annan typ av produktion på ett sätt som möter de kvalitetskrav som ställs utifrån livsmedelssäkerhet och kvalitet, säger Linda Hallberg.

Sedan starten 2014 har det hänt oerhört mycket inom landbaserat vattenbruk. Efterfrågan på högre volymer ökar på marknaden samtidigt som medvetenheten gällande regelverket för vattenbrukare har ökat hos myndigheterna.
– Trots att vi har goda förutsättningar med egna lokaler, fri spillvärme och hög industriell kunskap så är det svårt att skapa lönsamhet i en liten odling. Regelsystemet som omger den här typen av fiskodlingar kräver ytterligare kompetens. Sammantaget kräver fiskodlingen helt andra resurser än vår ordinarie verksamhet och därför har vi beslutat om avvecklingen, säger Fredrik Kanth, produktionschef på Boliden Bergsöe vilka äger och driver odlingen.

Under avvecklingen fortsätter samarbetet med Bergendahls Food AB, som äger Citygross butikerna.

Till arkivet