Annons

Artillerigatans växelvård läggs ner

Landskrona stads hemsida beskriver växelvården på Artillerigatan i positiva ordalag och inte minst omgivningen lyfts fram, “på gårdssidan finns en grönskande fin innergård som ger möjlighet till olika aktiviteter året om. Varje våning har stora inglasade balkonger som möjliggör kontakt med naturen oavsett väder.”, står det bland annat att läsa.

Den så väl fungerande växelvården på Artillerigatan läggs ner. Istället ska de tio platserna flyttas ut till befintliga äldreboenden. På måndag kommer de anhöriga att informeras. Dock har planerna redan läckt ut.
– Det här är inget annat än en ren och skär besparingsåtgärd, säger den anhörige som tipsar Landskrona Direkt om rockaden..

Annons
 

Växelvården på Artillerigatan flyttas till lediga rum inom den befintliga kommunala äldrevården. Politiker må kalla det lokaloptimering men att det skulle röra sig om besparingsskäl vill ansvariga tjänstemän inte säga.
– Växelvården på Artillerigatan är livlina. Det som inte fungerar med hemvården är perfekt här. Personalen är ödmjuk och helt underbar, säger den anhörige som nu ska få sin förälder flyttad till ett äldreboende.
– På äldreboendena är de boende betydligt sjukare. Nu går tryggheten förlorad. De sparar hela tiden, för det är knappast för verksamhetens bästa detta genomförs, anser vår tipsare.

Växelvårdsenheten har idag tio platser och lika många ska det finnas när omorganisationen är genomförd.
– I genomsnitt har det under året funnits tio lediga rum på våra äldreboende och nu avsätter vi en lägenhet per våning på dessa enheter för växelvården, säger områdeschef Eva-Lotta Nydahl.

I dagsläget berörs 18 vårdtagare av förändringen.
– På måndag har vi kallat alla anhöriga till en informationsträff.

Växelvård innebär att man växlar mellan att bo hemma och på ett växelboende. Syftet är att ge de anhöriga avlastning.
Det kan se lite olika ut. Visa personer bor hos oss i fjorton dagar sedan är man hemma i fjorton dagar. Det vi vet är att deras omsorgsbehov successivt ökar och att de i regel kommer att hamna på ett äldreboende. I och med denna förändring så bekantar de sig med miljön, säger Eva-Lotta Nydahl.

Frågan är du vilka tankar kommunen har för lokaliteterna som töms på Artillerigatan.
– Inget händer just nu. Inom 4-5 år behöver vi ett nytt äldreboende och det kan möjligen hamna där. Till dess kan eventuellt lokalerna användas som kontor, funderar Eva-Lotta Nydahl.

Den erfarna personalen på Artillerigatan kommer att få nya placeringar.
– Ingen kommer att riskera att sägas upp, utlovar Eva-Lotta Nydahl, inte ens om hon ser i ett vidare perspektiv.
– Detta kommer att lösas med pensionsavgångar, etcetera även om vi tittar ut på äldreboendena. Möjligen kan vi framöver behöva färre timvikarier men det ser jag i och för sig som positivt för verksamheten, avslutar Eva-Lotta Nydahl.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser