Annons

En urgammal tradition – Glumslövs kyrka

Det nya årets välkomnades i Glumslöv med kimning – en urgammal tradition.

Med en urgammal tradition hälsades det adjö till 2018 och välkomnades det nya året. Landskrona Direkts trogne läsare Bo Wikström var på plats i Glumslövs kyrka när det var dags för kimning. Här följer hans rapport.

Annons
 

Den kalla och grå eftermiddagen på nyårsafton 2018 kom vi till kyrkan som såg dagens ljus för 835 år sedan. Följ den smala vägen var uppmaningen, då vi fem personer gick in genom dörren på kyrkans västra sida. Gången uppför med stentrappan och sina slitna trappsteg var knappt axelbred i tornet som byggdes på 1500-talet. Stentrappan övergick sedan till ranka trätrappor, som mer liknade stegar, för klättringen flera våningar uppåt i kyrkans torn. Väl uppe i den högsta delen kände man den kalla vinden blåsa förbi de två kyrkoklockorna eftersom tornets luckor var öppna så att ringningen skulle höras över nejden.

Med tre snabba slag på stora klockan följt av tre snabba slag på lilla klockan startades kimningen i Glumslövs kyrka på nyårsafton. Foto: Bo Wikström.

Vad gör man högt uppe i kyrkans torn på nyårsafton? Jo vi genomförde årets kimning som är en gammal metod då man slår för hand på klockorna med antingen en sten, träpåk eller som vi, använde kläppen inuti klockorna för att slå med. När klockorna var fastlåsta startade kimningen med tre snabba slag på stora klockan sedan tre snabba slag på lilla klockan, därefter växelvis på stora och lilla, sex snabba på stora och sedan lilla. Allt upprepades tre gånger. Ringning med den normala elektriska utrustningen startade sedan. Därefter upprepades kimningen igen. Jag kan berätta att det är en
speciell upplevelse att stå uppe i kyrktornet när klockorna ringer för fullt.

Ett öronbedövande dån när klockorna klämtar för fullt.
Foto. Bo Wikström.

Kimningen har sitt ursprung i Danmark, Skåne och Gotland. Vanligen för att få den tidens enda klocka att låta som flera. Här i Glumslöv finns en stor och en mindre klocka. Tre man genomför kimningen som leds av ansvarige och dirigent Jan Nimmermark. Lilla klockan sköts av Lennart Petterson och den stora av Harry Ottosson. Kyrkovaktmästare Thomas Friberg övervakade kimningen och undertecknad var resurs till förfogande. Då vi lämnade klockorna kunde vi också se den gamla utrustningen där man med fotkraft drev klockorna vid ringningen.

Med fotkraft drevs kimningen förr. Foto: Bo Wikström.

Efter kimningen startade gudstjänsten och vi kände att efter väl förrättat värv så kunde vi med stor tillförsikt invänta det nya året.

Text och foto: Bo Wikström
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser