Annons

Resterkocken kommer tillbaka nästa höst

LSR är med och finansierar tävlingen Resterkocken. I år fick man se en vinnare från Svalöv, nästa år hoppas man att tävlande ungdomar från Landskrona ska nå hela vägen.

Skrumpna rotfrukter blev en smarrig grönsakskaka, gamla ägg blev crepes och torra kardemummabullar förvandlades till goda skorpor när barn och ungdomar i södra och nordvästra Skåne gjorde fantastiska restrecept. Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn, Resterkocken, är avslutad och på torsdagen avslöjades vinnarna.

Annons
 

– Matsvinn är ohållbart både för miljön och plånboken och är ett stort resursslöseri. Vi glada över att så många har engagerat sig i årets Resterkocken. Det känns viktigt att öka kunskapen kring matsvinn, våga smaka och lukta innan maten kastas, säger Karolina Karlsson, på LSR som var lite extra stolt över att hitta en av vinnarna inom det kommunala renhållningsbolagets område.

– Maiya på Parkskolan i Svalöv vann presentkort på klassfest från Matsmart, säger Karolina Karlsson som totalt kunde räkna in 160 bidrag.
– Många tävlande har tänkt till kring hållbarhet, hur man avgör hur gammal en matvara är och hur man mest klimatsmart kan använda sina matrester.

Resterkocken återkommer nästa höst, då håller vi tummarna för att någon skola från Landskrona finns med på prispallen.

Fakta om matsvinn:

  • En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser