Tidig julafton på banken

Vad gör de på banken strax efter klockan 10? Två gånger årligen delar Sparbanksstiftelsen Skåne tillsammans med Swedbank ut anslag och under våren fick t ex Kabaré Mix pengar för att genomföra sin julshow på Landskrona Teater. Ett evenemang som drog fulla hus nyligen. Vid fredagens utdelning fick dessa glada företrädare för Smart motta 25 000 kronor.
Vad gör de på banken strax efter klockan 10?
Två gånger årligen delar Sparbanksstiftelsen Skåne tillsammans med Swedbank ut anslag och under våren fick t ex Kabaré Mix pengar för att genomföra sin julshow på Landskrona Teater. Ett evenemang som drog fulla hus nyligen. Vid fredagens utdelning fick dessa glada företrädare för Smart motta 25 000 kronor.

En och annan morgonpigg bankbesökare höjde på ögonbrynen i fredags. Från silverfat serverades det julmust och stora hjärtformade pepparkakor samtidigt som den välkände författaren och historikern Åke Jönsson delade ut stipendiepengar till hårt ideellt arbetande Landskronabor.

Sparbanksstiftelsen Skåne bidrar till den lokala utvecklingen genom att dela ut 320.000 kronor till olika projekt i Landskrona under 2018.
– I våras delade vi ut en rejäl summa och nu stödjer vi sju olika projekt ekonomiskt med totalt 166.000 kronor ur höstens lokala pott. Vi ser att dessa organisationer gör väldigt stor samhällsnytta i Landskrona med sitt stora engagemang, sa Åke Jönsson, styrelseledamot i Sparbanksstiftelsen Skåne.

Först att få motta en stor check var Max Lundmark, klubbchef i Landskrona BoIS.
Föreningen får 40 000 kronor för sitt initiativ med nattfotboll.
– Vi har öppen fotbollsträning i idrottshallen på lördagskvällar för 13-22-åringar. Som mest har vi varit 100 ungdomar vid ett tillfälle. Nyligen hörde en förälder av sig och var så glad. Nu kom sonen hem runt midnatt, duschade och gick och lade sig, berättade han.

Julstämning bjöd sannerligen kvintetten från Folkuniversitet och den nyöppnade butiken Smart på. Uppklädda i tjusiga second hand varor ur egna butiken fick man motta 25 000 kronor.
– I dessa tider med second hand och återvunna plagg både som årets julklapp och i Nobelsammanhang är vi oerhört stolta över vårt tidiga stöd till Folkuniversitetet och projektet SMART – stärkt entreprenörskap för unga vuxna, så den second hand verksamhet med tillhörande ateljé för lagning, omsömnad eller för att själv få lära sig mer om återbruk av textilier kan utvecklas, poängterade Åke Jönsson.

Jonas Swärd berättade om tankegångarna runt projektet.
– Vi vill uppvärdera second hand-plagget. Det handlar om textil hållbarhet. Vi samarbetar redan med Larssons Lager, Malvan och Röda Korset i en typ av textilt kretslopp. Inget ska gå till spillo. Därför har vi också en ateljé där man kan förädla sitt plagg eller helt enkelt bara lappa och laga. Smart ska var ett kul och socialt ställe att mötas på. Pengarna från stiftelsen kommer att gå till att rusta upp vår syateljé, berättade Jonas Swärd och passade samtidigt på att hälsa allmänheten välkommen in i butiken på Norra Långgatan.
– Här hittar man ”årets julklapp” men även festplaggen till helgernas alla kalas.

Christina Karjalainen, kontorschef på Swedbank berättade därefter om satsningen på att bankens personal varit ute hos Landskronas femteklassare för att dela ut ”Snällkalendrar”.
En kalender som tagits fram av Friends där varje lucka innehåller tips och ämnen att diskutera i klassen kring hur man är en bra kompis eller hur man gör för att alla ska få vara med och hur mobbning kan undvikas.

Följande projekt firade tidig julafton och erhöll stöd:

Landskrona BoIS – Nattfotboll, 40 000 kr
Henka Dojo Jujitsu – Ledarutveckling, 21 000 kr
Landskrona konsthall och staden – Utställningen ”We have a dream”, 35 000 kr
Folkuniversitetet – SMART – stärkt entreprenörskap för unga vuxna, 25 000 kr
Goodnight Sun – Gratis musikföreställningar i Borstahusen sommaren 2019, 15 000 kr
Asmundtorps Idrottsförening – Skördecupen för tjejer 2019, 24 000 kr
Landskrona 5e klassare – Snällkalendern, 6 000 kr

Som en av ägarna i Swedbank använder Sparbanksstiftelsen Skåne avkastningen av aktierna till att främja den lokala utvecklingen. Här är ett gäng som ska ta Landskrona framåt under 2019.
– Har ni julfest, eller?
Stämningen var hög på fredagsmorgonen på Swedbank  när årets andra omgången projekt fick motta medel av Sparbanksstiftelsen Skåne.

Läs mer: Stans smartaste julklappsaffär

Till arkivet