Miljötänk och retro i popup-butik

Tommy Persson har öppnat en butik mitt i centrum som erbjuder unika prylar med retrostuk.
Tommy Persson har öppnat en butik mitt i centrum som erbjuder unika prylar med retrostuk.

Entreprenören Tommy Persson är inte rädd för att testa sina vingar. Det senaste projektet är att han driver en tillfällig så kallad popup-butik, Retro4you2, på Järnvägsgatans gågata. Det speciella med butiken är att den öppnade den 7 december och stänger igen till nyår.

I butiken finns såväl designmöbler och konst som lampor och julpynt. Allt han säljer är dock inte hans eget.
– Jag säljer även på kommission, säger han och berättar.
– Det kommer hit personer med saker de vill sälja. De säger att deras barn och barnbarn inte är intresserade och då kommer de hit och ber mig hjälpa till.

Det innebär att omsättningen av objekt i butiken kommer att märkas tydligt.
– Sortimentet förnyas för varje dag och det är spännande att se vad som dyker upp.

Det första fröet till ide föddes en dag när Tommy Persson promenerade i centrum.
– Jag noterade att det fanns ett flertal tomma lokaler i centrum. Jag föreslog då Landskronasamverkan, en organisation för stadens handel och hyresvärdar som jag för övrigt sitter i styrelsen för, att jag kunde åta mig att pynta i de tomma skyltfönstren. Sedan rullade idéerna på och nu står jag här, säger Tommy Persson och skrattar.

Han kommer dock bara att ha öppet året ut.
– Jag stänger min andra butik och jag tänkte att läget här var bättre. Jag kontaktade då hyresvärden och fick en bra deal året ut.

 Tommy Persson poängterar också vikten av att tänka på miljön såhär i juletider.
– Det återvunna plagget blev ju årets julklapp och jag har samma tänk här. På Retro4you2 kan man köpa den där annorlunda julklappen och samtidigt slå ett slag för miljön, säger han.

Butiken, som ligger på Järnvägsgatan bredvid Dressmann har öppet som övrig handel under de kommande veckorna.
– Dessutom har jag öppet på söndagarna, avslutar Tommy Persson.

En designstol av den välkände spanske formgivaren Javier Mariscal som även gjort hunden som var maskot för OS i Barcelona. I bakgrunden Malmqvist Livs gamla slaktarbänk nu omgjort till ett rustikt barbord.
När gav du bort en jordglob i julklapp senast?
Flera föremål av Georg Jensen finns i vitrinskåpet.
Ett par PH-lampor finns till försäljning.
En åldrad rullstol och en fin skänk i teak.
Teakmöbler har en renässans och här ett matbord i fint skick. Samt i bakgrunden ”Årets julklapp”.

 

Till arkivet