Annons

Varmt och gott hos Alpo

Lisa Pettersson bjuder in på en husesyn i Alpos nya lokaler.

Det fejas och byggs på Bangårdsgatan 17. Föreningen Alpo har flyttat till nya lokaler och på tur står en bastu. Kamratföreningen Alpo har funnits i Landskrona i drygt 25 år och huvudsyftet har hela tiden varit att stötta kamrater med missbruksproblem.

Annons
 

I samband med artikelserien om Pelle Friberg så kontaktade Lisa Pettersson, kassör i Landskrona Alpo redaktionen.
– Hos oss kan man läsa tidningen, använda vår dator, se på tv och dricka kaffe. Jag tänker på alla dem i vårt samhälle som behöver något att göra på dagarna. Vi har det varmt och gott och öppet mellan 8-20, sa hon och menade att ingen ska behöva gå ute och frysa så här års.

Landskrona Direkt tar viadukten över järnvägsspåren och hälsar på hos kamratföreningen.
Vi välkomnas direkt av Benny Jensen och Bill Molin som är igång med sitt dagliga parti biljard.
– Vi har hållit på nu  i 40 år. Förr spelade vi om cigg och pilsner. Nu blir det en kopp kaffe, säger Bill Molin och spränger bollarna.

När Alpo var som störst hade man över 100 medlemmar. Idag är man ett drygt 30-tal personer som betalar medlemsavgiften på 200 kronor.
– Vi får ett litet stöd av kommunen men det räcker inte till hela hyran, säger Lisa Pettersson som tidigare var stödmedlem men på grund av vikande medlemstal tagit ett större ansvar.
– Jag halkade in på ett bananskal. Vi har en del stödmedlemmar som är tacksamma för att vi finns, säger hon som introducerat en kranskurs bland medlemmarna.

Runt storhelgerna brukar det fixas någon gemensam måltid.
–  Det är klart – utan oss hade det funnits fler alkoholister. En del hade aldrig blivit nyktra. Genom åren har Landskrona haft en stor nytta av oss, säger Bert Nilsson som slagit sig ner vid bordet och bjudit dagens gäster på en kopp kaffe.
– Skulle det vara att vi inte hör av någon på ett tag så söker vi upp honom eller henne. Vi är ju en kamratförening.

De nya stora lokalerna är ljusa och fräscha. Här finns ett litet gym, en cykelverkstad samt en del snickerimaskiner. Här träffar vi på Esko Virta i fullfärd med att fixa till föreningens stora fågelholk som under den varmare årstiden finns på innergården.
– På tur står seden en bänk som behöver lite omvårdnad, säger han och nickar längre inåt lokalen.

Just omsorgen om det gemensamma och varandra genomsyrar Landskrona Alpo. Ett sätt att hålla sig från supen.
– Alla är välkomna till oss. Kvinnor och män med eller utan sociala problem. Alla gör sin insats frivilligt och ideellt. Här är vi likvärdiga, avslutar Lisa Pettersson.

Bill Molin och Benny Jensen tar sin vana trogen ett parti biljard.


Det gemensamma TV-rummet.


Efter att man gymmat ska man snart kunna basta också. De nya lokalerna är under uppbyggnad.


I snickeriet fixar Esko Virta med föreningens stora fågelholk.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser