Slöjden intar konsthallen

Slöjdarbeten i alla dess former och färger är kan nu skådas i Landskrona konsthall.
Slöjdarbeten i alla dess former och färger är kan nu skådas i Landskrona konsthall.

Räkna med publikrekord i Landskrona konsthall till helgen. Det gör åtminstone arrangörerna (stans slöjdlärare) som håller inte mindre än två vernissage, ett ikväll och ett imorgon. Imponerande slöjdarbeten från drygt 650 elever från stadens kommunala grundskolor fyller hallen.

Det har varit ett styvt arbete för utställningens båda curatorer, slöjdlärare Ola Wagner från Glumslöv och konstintendent Birthe Wibrand att sy ihop det hela. Men det kan sägas redan nu – ”lapptäcket” ger en spännande och insiktsfull bild av slöjden idag.
– Slöjdprocessen idag innehåller många av de egenskaper och faktorer som näringslivet önskar av sina framtida medarbetare, säger Ola Wagner när han tar Landskrona Direkt på en rundtur.

Under tio dagar framöver tar 650 elever över Landskrona konsthall. Utställningen  Slöjd, Uttryck och Mångkultur är ett resultat av ett nästan två år långt projekt där eleverna tolkar och ger uttryck för sin syn på såväl global som lokal mångkultur via skolslöjden.
– Vi har gjort detta genom att utforska olika områden. Vi har bland annat tittat på vårt ursprung och här överraskade det mig att vi exempelvis har drygt 60 olika nationaliteter representerade på Glumslövs skola, säger Ola Wagner.
– Annat som vi gjort är att se hur vi identifierar oss men även granskat mångfaldens betydelse samt olika ungdomskulturer.

Syftet med projektet har från början varit att visa upp slöjden i det offentliga rummet samt att låta eleverna mötas via slöjden.  Något man sannerligen lyckats med. Besökarna får utöver alla slöjdalster även ta del av vad läroplanen säger om ämnet men också vad eleverna tycker.
– Vi står oss bra som skolans populäraste ämne, säger Ola Wagner och ler brett.

Pågår till den 16 december
Utställningen invigs med vernissage både idag fredag den 7 december klockan 18.30 och lördag den 8 december klockan 14.00. Utställningen invigs av Ann-Charlotte Hermansson, slöjdläraradjunkt från Högskolan för design och konsthantverk på Göteborgs universitetet.

Slöjd, Uttryck och Mångkultur visas till och med den 16 december.

Slöjdlärare Ola Wagner har bland annat diskuterat ungdomskultur samt djur med sina elever något som bland annat resulterat i dessa fantastiska skapelser.

Befintliga brunnslock och annat har fått fungera som tryckplåtar åt mönsterna på textilerna i bakgrunden. I framkant en dansk svepask som bjuder på en minst sagt enkel men kreativ  legoknopp samt ett tålamodsprövande lövsågsarbete.

Djur i glasmosaik har skapats på Västervångskolan. Dessa unika pallar är tänkta att finnas på skolan framöver.

I vanliga fall har Ola Wagner 20 kronor per elev och läsår i förbrukningsmaterial. Han är inte bara slöjdlärare utan också trollkarl får vi förmoda.
– Vi har dock fått 150 000 kronor i projektpengar från skapande skola till denna utställning.

Till arkivet