Låt fettet svalna!

NSVAs fettratt är en tratt med lock som går att skruva fast på en PET-flaska. När du har friterat eller stekt färdigt, så häller du fettet i flaskan och stänger igen locket. När flaskan sedan är full så slänger du den i restavfallet. Tänk dock på att låta fettet svalna av innan du slår det på flaskan.
NSVAs fettratt är en tratt med lock som går att skruva fast på en PET-flaska. När du har friterat eller stekt färdigt, så häller du fettet i flaskan och stänger igen locket. När flaskan sedan är full så slänger du den i restavfallet. Tänk dock på att låta fettet svalna av innan du slår det på flaskan.

NSVA har nu en pågående kampanj som ska få oss att inte spola ner matfettet i avloppet. Landskrona stad uppmanar dessutom via sociala medier att du kan ”hämta din egen ’fettratt’ på stadshuset”. Efter att Landskrona Direkt publicerat en artikel i ämnet hörde den välkände Landskronakocken Poul W Lorenzen av sig och kom med ett klokt tillägg.
 – Det är mycket viktigt att oljan/fettet har fått svalna innan man häller över det på PET-flaskan. Detta så att ingen kommer till skada. PET-flaskan kan rent av smälta om temperaturen är för hög, varnar han.

Noterbart är att NSVA informerar om detta på själva fettratten. Där står ”OBS! Häll inte het olja i flaskan!” på framsidan av fettratten, kräver dock läsglasögon för att tydas av en stor del av befolkningen.

Läs mer:
Spola inte ner fett och olja

 

Till arkivet