Annons

Café Konsthallen stänger

Elina Svensson är en av alla som arbetat på Café Konsthallen. Här förbereder hon för nya gäster och får hjälp av Inger Torebo.

– Det är med sorg i hjärtat som vi nu har tagit beslutet att stänga caféet, skriver styrelsen för Café Konsthallen i Landskrona i ett pressmeddelande.

Annons
 

Allt fler har på sistone upptäckt Café Konsthallen som sedan ett par år tillbaka drivits med projektmedel som ett arbetsintegrerande socialt företag. I bakgrunden har Folkuniversitetet stöttat projektet men i och med årets sista utställning – Slöjd, Uttryck och Mångkultur – går caféet i graven, åtminstone i sin nuvarande tappning.

Sedan start 2014 har vi jobbat hårt för att utveckla såväl en trevlig och attraktiv caféverksamhet som att skapa en organisation som kan möjliggöra en god kvalitativ arbetsträning för primärt unga vuxna. Vi är stolta över att vi har skapat en organisation som gjort det möjligt för så många unga vuxna att få inträde på arbetsmarknaden. I caféets verksamhet har ungdomarna genom arbetsträning rustats för att därefter kunna och våga ta steget vidare mot arbete eller studier, skriver styrelsen vidare i pressmeddelandet.

Café Konsthallen med sin unika 60-talsmiljön har öppet sex dagar i veckan.
– Resan har gått från att vi i starten kunde erbjuda en enkel fika till att vi idag har en meny som erbjuder ”hembakad” fika såväl som varma och kalla rätter, öl, vin, konferens samt catering till större sällskap. Allt som serveras tillagas och bakas på plats med, så långt som möjligt, ekologiska och fairtrade ingredienser.

Caféet ses idag som en naturlig samarbetspart vid stora evenemang som Trädgårdsgillet, Fotofestivalen och Konstrundan med flera.

Café Konsthallen har fungerat som ett arbetsintegrerande socialt företag. Det innebär att dess  huvudsakliga syfte varit att vara en mellanarbetsmarknadsplats för dem som av en eller annan anledning har svårigheter att komma in på dagens arbetsmarknad.
– Att driva café har varit vårt verktyg för att kunna arbeta med just detta. Att dessutom driva café i en offentlig kulturinstitution kräver stor lyhördhet och samarbetsvilja.

Sedan starten för fyra år sedan har samtal förts med kommunen för att hitta fram till en samverkansform som fungerar långsiktigt. Det innebär att de projektmedel som hittills finansierat verksamheten inte på sikt kan vara modellen. Här har parterna inte ”nått hela vägen fram” till varandra.

– Vi hade kunnat välja att ”överleva” och driva caféet ett år till, men denna kortsiktighet är inte försvarbart utifrån vårt syfte att bredda arbetsmarknaden för personer som behöver stöd. Utan en långsiktighet kan inte vi/Café Konsthallen planera för mer än ett år i taget och därmed går det inte heller att bygga en stabil och hållbar organisation som kan ta ansvar för de personer som bereds arbetsträning och anställning i verksamheten, menar styrelsen och efterlyser hållbarhet, utifrån såväl människor som miljö och ekonomi.

Styrelsen för Café Konsthallen i Landskrona består av Lena Bjering, Rebecka Hinn, Jeanette Höljefors, Maria Andersson, och Berta Ferreira.

Vad som nu kommer att ske med det fina caféet återstår att se.
– Det är mycket tråkigt, säger Kjell Thoresson, förvaltningschef vid fritids- och kulturförvaltningen om styrelsens besked att nu stänga ner verksamheten.
– Vi har gjort flera försök att hitta vägar för att få det att fortsätta men tyvärr kunde vi inte hitta tillräckligt med pengar för att föreningen tyckte det fanns möjlighet att – långsiktigt – fortsätta.

– Verksamheten har både gjort gott i samhället med projektet PROVA och serverat högkvalitativa lunch och fika till besökare och passerande flanörer. En sorgens dag, avslutar kulturchefen.

Inger Rosvall på IT-café på Cafè Konsthallen.

Under en period drevs det IT-café på Cafè Konsthallen.

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser