Selmas Landskronainspirerade julsaga som musikal i Malmö

Samsa Musikteater sätter i december upp den nyskrivna musikalen Dödens körkarl, fritt efter Selma Lagerlöfs Landskronainspirerade Körkarlen.
Samsa Musikteater sätter i december upp den nyskrivna musikalen Dödens körkarl, fritt efter Selma Lagerlöfs Landskronainspirerade Körkarlen. Foto: Samsa/Pressbild.

Vi noterar att Malmöbaserade Samsa Musikteater i december sätter upp den nyskrivna musikalen Dödens körkarl, fritt efter Selma Lagerlöfs Körkarlen. Originalberättelsen äger rum i ett litet samhälle som inte namnges, men som enligt författarens utsago är Landskrona, där hon som bekant bodde under 12 år.

Femton år efter att Selma Lagerlöf flyttat från Landskrona kom boken Körkarlen där staden stod i fokus.
Det var fattigdomen, slummen, Frälsningsarmén och den spirande arbetarrörelsen som hon hade upplevt på nära håll i Landskrona som kom att inspirera henne, skriver Lena Carlsson på Selma Lagerlöf-sällskapets hemsida.

Av boken kom sedan Victor Sjöströms stumfilmsklassiker.”Körkarlen” var en film som självaste Ingmar Bergman menade var filmhistoriens främsta skapelse. Ifjol spelade Joakim Thåström in en låt med titeln Körkarlen och nu är det alltså dags för Dödens körkarl – en fri tolkning för musikalscenen av Selma Lagerlöfs Körkarlen.

För en dryg vecka sedan, den 20 november, skulle Selma Lagerlöf  fyllt 160 år. Den 7 december, drygt två veckor senare, är det premiär för Samsa Musikteaters musikal.
– Det är en doldis ur Lagerlöfs oeuvre, men som författarinnan själv höll varmt om hjärtat. Hon kallade den “Min julsaga”, på grund av likheterna med Dickens klassiska A Christmas Carol, redogör Oliver Lindman från Samsa,

Samsa Musikteater, som tidigare producerat Kafka-musikalen Förvandlingen, fortsätter sätta upp nyskriven musikteater efter otypiska förlagor. Med Dödens körkarl tar Samsa en originalberättelse om död, sjukdom och förgänglighet, och skapar en föreställning full av värme och passion, med handlingen bearbetad för en tid som liknar vår.

Samsas tolkning byter ut originalromanens manliga huvudperson till en kvinna. I centrum står sadistiska, alkoholiserade Dina Holm, som blir den sista att dö på nyårsnatten, och ställs inför Dödens körkarl. Dina åläggs uppgiften att överta Körkarlens ämbete under kommande år, och när hon vägrar tvingas hon till en dramatisk uppgörelse med sitt förflutna.

Mer Landskrona-anknytning
I rollen som syster Edit ser vi Isabelle Nordehammar som 2015 erhöll Landskrona stads kulturstipendium.

Dödens körkarl spelas 7, 8, 9, 12, 13, 14 och 15 december på Bastionen i Malmö.

Till arkivet