Annons

Radiopirater på museet

Lyssnarposten fullkomligt vällde in till Skånes Radio Mercur.

Med vernissage på söndag visar Landskrona museum en utställning om Skånes Radio Mercur, Sveriges första reklamfinansierade radiostation.

Annons
 

Skånes Radio Mercur var Sveriges första reklamfinansierade radiostation och den startades i Landskrona för 60 år sedan av Nils-Eric Svensson (NES) den 14 december 1958.  Genom att sända från danska Radio Mercurs fartyg M/S Cheeta på internationellt vatten i Öresund, kringgicks det svenska radiomonopolet.

Skånes Radio Mercur fick en enorm genomslagskraft, främst beroende på att radioprogrammen hade en helt annan karaktär än Riksradions seriösa framtoning. Stationen var först i Sverige med önskeprogram, Lyssnarnas Önskeprogram , och topplistor, Top 10, och varje dag vällde det in lyssnarpost.
– Önskeprogrammen fick mellan 400 och 600 lyssnarbrev dagligen och hade 80 procent av lyssnarna i sändningsområdet, har  Nils-Eric Svensson, som startade verksamheten och var ”radiochef” tidigare berättat för Landskrona Direkt.

Många av den tidens kändisar deltog i programmen och det var där mycket av den nya popmusiken hördes.

I utställningen berättas det om Skånes Radio Mercur 1958-1962.  Här visas foton, affischer, originalbrev och man kan även lyssna på en del av radioinslagen och reklamjinglarna från tiden.

Vid söndagens vernissage klockan 14.00-16.00 kommer Nils-Eric ”NES” Svensson att hålla ett föredrag om radiostationen och om hur det var att vara Sveriges första radiopirat.

Nils-Eric Svensson, den kommersiella radions grundare i Sverige bläddrar i den nyligen utgivna boken ”Piraterna på Öresund”.

Nils-Eric Svensson, den kommersiella radions grundare i Sverige bläddrar i boken ”Piraterna på Öresund” och finner flera bilder på sig själv från tiden det begav sig.

I samband med Nils-Eric Svenssons 80-årsdag 2016 återpublicerade vi en lång profilintervju med honom.
Du hittar den här >>

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser