Spännande konst på ArtGallery PeterPlato

Susanne Wärn är en av fem konstnärer som ställer ut på ArtGallery PeterPlato i december. Vernissagen är på söndag.

Än en gång slår galleristen och konstnären Peter Plato upp dörren till sitt galleri ArtGallery PeterPlato på Kungsgatan 22 i Landskrona och presenterar flera spännande konstnärer. På söndag är det dags för ny vernissage. Det blir allt från glaskonst och måleri till fotografi som ställs ut. Landskrona Direkt har träffat en av konstnärerna, Susanne Wärn, som för första gången i sitt korta konstnärsliv har vernissage.

Det blir en spännande vernissage som det bjuds på på söndag. Anne Nickels från Harlösa har många strängar på sin lyra men på ArtGallery PeterPlato ligger hennes fokus på glas och smide.
Landskronakonstnären Sandra Nilsson är en mycket spännande konstnär som målar med tusch medan Jenny Andersson ställer ut akrylmålningar.
Det kommer även att hänga suggestiva fotografier på väggarna och den som hållit i kameran är Niklas Lövgren från Landskrona.

Den färskaste konstnären av alla är Susanne Wärn från Landskrona. Hon har alltid tecknat men några planer på att måla har hon aldrig haft. Förrän i våras.
– Jag kände att jag på något vis behövde kanalisera ut det jag hade inom mig. En dag var jag på Netto och hittade några canvasdukar, penslar och färg. Jag tänkte, varför inte, och när jag väl kom hem och började måla så var det som en ny värld öppnade sig, säger hon och skrattar.

Vi sitter i hennes ateljé. Det är en liten avdelning i hennes kök på Pilåkern. Där finns staffli, massor av färg och penslar och tidningar på golvet. Hon berättar om allt från spirituella upplevelser som en tidigare tidsperiod med tablettmissbruk. Det sistnämnda är hon dock ren från sedan länge men spirituella och andliga lyser. Inte minst på dukarna hon målar på. Det är färg. Mycket färg. Och det är svårt att ta till sig att hon är så ny på det där med att måla.
– Det är faktiskt inte konstigare än att jag lärde mig mycket teknik genom att kolla på Youtube. Jag gjorde som dom och plötsligt for allt jag hade inom mig upp på duken. Det var en mycket märklig upplevelse, säger hon och berättar om inspirationen hon får.
– Det är mycket i det andliga som jag får ur mig men även musik är något som hör till. Jag har allt från jazz till disko som pumpar ut ur högtalarna när jag målar. Det är en frihetskänsla som jag aldrig upplevt förr. Jag är helt enkelt överlycklig när jag målar.

På söndag är det alltså dags för hennes första riktiga utställning med vernissage och allt.
– Det är jättepirrigt bara att sitta och prata med dig som journalist. Men herre gud så svindlande det känns att jag ska ställa ut på ett galleri med andra konstnärer. Men det kommer säkert att bli bra, avslutar hon

Vernissagen på söndag är mellan klockan 13.00 och 18.00. Utställningen är öppen mellan den 2 december och den 16 december.

Susanne Wärn har nyligen börjat måla och har sin ateljé i sitt kök på Pilåkern.
Till arkivet