Barn och unga tävlar i världsomspännande – First Lego League

Barnen på Svaneholmsgårdens förskola "tränar" inför lördagens tävling. Foto: Richard Friberg.
Barnen på Svaneholmsgårdens förskola ”tränar” inför lördagens tävling.
Foto: Richard Friberg.

I åtta veckor har över 1000 lag från Skandinavien arbetat med innovation, forskning, teknologi, design och programmering. Imorgon, lördagen tävlar elever från Alléskolan, Dammhagskolan och Glumslövs skola i First Lego Leagues regionfinal. Barn från Hackebackens förskola och Svaneholmsgårdens förskola deltar i First Lego League Junior.

First Lego League vänder sig till elever i åldern 10-16 år och Junior till barn 6-9 år. För första gången deltar två lag med femåringar i First Lego League Junior. De kommer från Svaneholmsgårdens förskola och Rockadens förskola.
– Det är fantastiskt spännande att se barnens uppfinningsrikedom och lösningar kring årets tema. Barnen ska bland annat bygga en månbas av lego och minst en del ska vara motoriserad. Nu hoppas vi på en riktigt rolig och inspirerande dag på lördag, säger Camilla Norrhede, förskolechef.

Tema rymden
Temat för First Lego League 2018 är rymden och handlar om att bo och resa i rymden. Lördagen den 10 november samlas lagen på Pedagogisk Inspiration på Malmö universitet för att tävla i regionfinalen.

Tävlingen består av tre delmoment: projekt, teknik och marknadsföring. I första delen ska laget utifrån årets tema definiera ett problem, hitta fakta och därefter presentera en lösning. I teknikdelen får laget i uppgift att bygga och programmera en LEGO Mindstormsrobot som ska lösa uppgifter på en bana. I moment tre ska laget arbeta för att marknadsföra sitt eget lag och det projekt de arbetar med. Lagen bedöms enskilt i varje kategori.

Det vinnande laget i First Lego League får förutom äran också möjlighet att tävla i den Skandinaviska finalen som i år går av stapeln den 1 december i Oslo. För vinnaren väntar en världsfinal i Detroit, USA våren 2019.

Här är månbasen som Svaneholmsbarnen ska visa upp på lördag där minst en del ska vara rörlig/motoriserad/programmerad. Foto: Richard Friberg.
Till arkivet