Annons
Tisdagen den 7:e december
Dagens namn: Angela, Angelika

Kulturkväll om kyrkliga textiler

Textilkännaren Tonie Lewenhaupt utlovar en helkväll om kyrkliga textilier.

En spännande kväll i Sofia Albertina kyrka. Det utlovar författaren och dräkthistorikern Tonie Lewenhaupt när hon på tisdagskvällen kommer att visa upp sju antependier med tillhörande altardukar samtliga från kyrkor i och runt Landskrona.

Annons
 

– Kyrkans kulturarv är så enormt spännande. Dessutom unikt beträffande den textila utformningen där allt har sin början i vardagslivet, säger Tonie Lewenhaupt och bjuder Landskrona Direkt på en förhandsvisning av de rikt utsmyckade tygerna där återbruk och miljötänk minsann går igen.

Besökarna vid morgondagens föredrag kommer även att få möta konservatorn Raija Öhrstedt.
De båda textilkännarna lovar gå till botten i det kyrkliga textila arvet som funnit i över 2000 år men ännu är okänt för många.

– När vi ifjol tittade på och gjorde ”Heliga kläderna i kyrkans tjänst” så insåg vi hur spännande detta var med den skatt av kyrkliga textilier som finns. I november kommer Raija Öhrstedt ta sig an sitt specialområde som är mattor, berättar Tonie Lewenhaupt.

Kulturkvällarna kommer sedan att fortsätta framåt vårkanten då bland annat trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson är inbokad för att tala om blommornas symbolik i kyrkan.

Kyrkliga textilier visas den 16 oktober 2018 kl.19 i Sofia Albertina.
Kyrkliga mattor visas den 20 november 2018 kl.19 i Sofia Albertina.

Måndagens fantastiska höstljus bjöd på ett spektakulärt skådespel i kyrkan. Den som vill lyssna till annat än bibelcitat kan ta sig till Sofia Albertina kyrka på tisdagskvällen då det blir föredrag om textilier när Landskrona församling bjuder in till kulturkväll.

Tonie Lewenhaupt dräkthistoriker, Linda A Tapper kyrkvaktmästare samt Raija Öhrstedt konservator har hjälps åt att ta fram alla textilierna. Till sin hjälp har de sedan haft Lindas man Mats Tapper som enkom för föredragets skull byggt upp sju “altare” där de rikt dekorerade antependierna hängts upp. Ovanpå har sedan lagts vita altardukar i linne.
– Det är nästan som att vi bjuder in till fest, säger Tonie Lewenhaupt.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser