Superb utställning av CFR

Tonie Lewenhaupt, änka efter Carl Fredrik Reuterswärd tycker att utställningen i Landskrona konsthall är superb. - Kalle hade verkligen gillat den också, säger hon och berömmer Landskrona stads konstintendent Birthe Wibrand som kurerat det hela.
Tonie Lewenhaupt, änka efter Carl Fredrik Reuterswärd, tycker att utställningen i Landskrona konsthall är superb.
– Kalle hade verkligen gillat den också, säger hon och berömmer Landskrona stads konstintendent Birthe Wibrand som kurerat det hela.

Landskrona konsthall har åter glädjen att visa konst av  Carl Fredrik Reuterswärd. Denna gång ur ett perspektiv som inte visas så ofta. CFR eller Kalle som han kallades av sina vänner var tveklöst en av Sveriges mest kända konstnärer. Hans mest berömda verk, revolvern med den ihopknutna pipan, är en internationell ickevålds symbol. Hans mest berömda version återfinns utanför FN-skrapan i New York. En annan, med dubbelknut återfinns som bekant utanför Landskrona museum.
Utställningen på konsthallen visar på en annan sida av denna så begåvade, mångsidige och humoristiske konstnär.

Carl Fredrik Reuterswärd var en multikonstnär. En målare, tecknare och skulptör men också inte helt oäven jazzbasist och trummis som bland annat lirade en del ihop med landets främste konstkritiker Ulf Linde.
– Jag har alltid varit fascinerad av hans sätt att skriva poesi, säger Birthe Wibrand, konstintendent som kurerat den fina utställningen i konsthallen. Mångsidigheten är påfallande. Utgångspunkten för utställningen är denna gång den suveränitet med vilken Carl Fredrik Reuterswärd hanterar orden, tecknen och symbolerna.

Konstnären skapar på tidigt 60-tal snillrik poesi och tankeväckande föreställningar innan det var allmänt i konstvärlden. Vilka sammanhang binder samman språket? Vad blir språket om orden inte finns, bara skiljetecknen, och vilken betydelse har utrymmet mellan orden och siffrorna? Kanske finner vi inte svaret hos konstnären i konsten men vi blir varse betydelsen av orden, siffrorna och tecknen. Det är en lek med det visuella, ett ifrågasättande och skapande av en konst som både är omedelbar i sitt gensvar och kräver en insats för en återkoppling.

På Landskrona konsthall kan man nu möta konstnären i tecken, ord, siffror, genom ljud, föremål, grafik, målningar, hologram och skulpturer. Teman som visas i konsthallen är bland andra Kafka, Interletters- skulpturer som utgörs av mellanrummet som finns mellan bokstäverna i alfabetet, Numbers before Zero med mera.

Om Carl Fredrik Reuterswärd
Carl Fredrik Reuterswärd föddes 1934 och började studera i Paris 1951 för konstnären Ferdinand Leger. Han studerade vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm 1952-55, där han senare, 1965-69, blev professor i måleri. Som konstnär arbetar han med många olika tekniker och material, han är gränsöverskridande och skriver poesi, ägnar sig åt teater och åt happenings.  Han gav ut fyra avantgardistiska diktsamlingar.

1989 drabbas han av en svår hjärnblödning som bland annat resulterar att högerhanden blir förlamad. Carl Fredrik kommer tillbaka och fortsätter arbeta men nu med vänsterhanden. Uttrycket förändras men hans olika teman fortsätter.

Carl Fredrik Reuterswärd TECKNET. ORDET. SIFFRAN visas på Landskrona konsthall 12 oktober till 25 november. Söndagsvisningar kl. 14.00, 21/10 och 18/11. Lunchvisning kl. 12.00, 17/10, 7/11 och 21/11.

Vernissage sker under kvällens kulturnatt klockan  18.00-22.00.

19.00 invigning av Thomas Millroth, konstkritiker och författare.
19.30 Anna-Paulina och Thomas spelar och sjunger.
21.00 jazzmusiker Per Thornberg spelar tenorsaxofon.
Kvällen avslutas med körkonsert utanför konsthallen.

Carl Fredrik Reuterswärd framlevde sina sista år i Landskrona  (Fortuna) och dog den  3 maj 2016.

Till arkivet