Annons

Alltså, mycket kultur!

På gränder, gator och torg firas det kulturnatt i Landskrona på fredag.

På fredag lär många Landskronabor ge sig ut på stan. Det är dags för kulturnatt och det har lovats brittsommarväder. Flera nya arrangörer är med i år såsom Frimurarna och Art Gallery Peter Plato. Samtidigt är gamla klassiker som Jazzhouse, Galleri Gamla staden och Arbetarrörelsens Arkiv tillbaka. Landskrona Direkt har listat ett urval av arrangemangen.

Annons
 

Gallerist ställer ut på bortaplan

Peter Plato ställer ut sin egen konst på Restaurang Fellini samtidigt som fem andra konstnärer ställer ut i hans galleri på Kungsgatan 22.

Peter Plato driver ett eget galleri på Kungsgatan 22 och i hans lokaler ställer fem konstnärer ut.
– Det är konst av Jenny Olsson, Tord Svensson, Carina Alfsdotter, Annika Janfjord och Birthe Kjell Lindh som hänger på Art Gallery Peter Plato till och med den 28 oktober. Och såklart har vi öppet under Kulturnatten, säger galleristen.

Det som gör Peter Plato speciell är att han själv också ställer ut konst under kulturnatten. Men inte i sitt eget galleri.
– Nej, jag ställer ut mina tavlor på Restaurang Fellini. Det ska bli mycket spännande att höra hur min konst tas emot, säger han. Konstnären vill dock inte beskriva sina verk i detalj.
– Jag vill inte säga så mycket. Jag signerar inte heller mina målningar. Jag vill att konsten ska tala helt för sig själv. Och därmed är det helt upp till betraktaren att tycka och tänka.

Förutom konst så bjuds det på skönsång på Fellini.
– Det blir musikunderhållning med unga duos från Sensus och Kulturskolan under kvällen. Alltså mycket kultur, utlovar Christine Anderberg, en av krögarna på restaurangen.

Mys hos Cecilia 

I samband med att Pride firades förra helgen auktionerade Cecilia Flyckt på By Ceci Design ut ett fredsmärke till förmån för Positiva Gruppen Syd. På fredag bjuds det på underhållning av Johan Östberg samt konst på väggarna i och utanför butiken i gamla järnvägsstationen.

Mer musik kan åtnjutas hos By Ceci Design i före detta järnvägsstationen. Det är Johan Östberg som uppträder i livsstilsbutiken.
– Det blir faktiskt utanför, säger butiksägaren Cecilia Flyckt.
– Vi ska sätta upp ett tält där man kan se konst och lyssna på musik och bara mysa, säger hon med ett leende.

Korv med bröd och människokärlek hos Frimurarna
Många ser frimurarna som en sluten och hemlig rörelse. Så är dock inte fallet och under kulturnatten kan de som vill veta mer om frimureriet besöka Svenska Frimurarorden i Landskrona. De har sina lokaler på Norra Långgatan 22.
– Vi berättar gärna mer om vad det innebär att vara med i Frimurarna och vad våra syften är, säger Jonas Schöld, ordförande mästare i Johanneslogen Facklan.
– Människokärleken har alltid varit grunden för frimurarnas verksamhet. Men hjälpen vi bistår med har ändrat karaktär under seklernas lopp. Forna tiders mer direkta stöd i form av till exempel frimurarbarnhus har i stor utsträckning utvecklats mot hjälp till organisationer som arbetar för barn och ungdom men även till andra behövande. Malvan är till exempel en lokal rörelse som vi stöttat ekonomiskt, säger Jonas Schöld.

Förutom att det visas bildspel och arrangeras rundvandring så bjuder frimurarna på korv med bröd.

Öppet hus hos ABF och Albins

Albins Folkhögskola på Eriksgatan bjuder in till öppet hus under kulturnatten.

ABF delar numera lokaler med Hyresgästföreningen på Stora Norregatan 17 och Kresimir Andelic finns på plats när ABF håller öppet hus mellan klockan 18-21.
– Vi kommer att visa upp hur man arbetar med lappteknik och quilt och det blir även träslöjd. Dessutom kommer Liv Kanstrup och bjuder på underhållning, säger han.

Även på Albins folkhögskola på Eriksgatan 108 håller man öppet hus. Där kommer besökarna att kunna prova på yoga samt delta i teaterimprovisation med amatörteaterföreningen Harlekin. Dagen till ära invigs folkhögskolans socialpedagogutbildning mellan klockan 15 och 17.

Allt ljus på Arbetarrörelsens Arkiv

Här på Folkets Hus, Eriksgatan 66 – in på Ljusgården bjuder Arbetarrörelsens Arkiv på ett digert program och fika under fredagskvällen.

Som traditionen bjuder så är Arbetarrörelsens Arkiv på tårna när det är kulturnatt. De kommer att, tillsammans med Centrum för Arbetarhistoria och Verdandi, att finnas i Ljusgården på Eriksgatan 66, Folkets hus. Verdandis Bälgadraget spelar sköna toner med start klockan 19.15 och en timme senare bjuder körerna Aquarello och Öresundsvarvets Manskör på underhållning.
– Och så klart kommer vi att prata om vår verksamhet och bjuda på fika, säger Peter Böök på Arbetarrörelsens Arkiv och hälsar alla välkomna.

Sköna jazztoner på Folkan

10-års jubilerande saxofonkvintetten Swing & Sweet bjuder på välkänd och svängig jazz i Folkets Hus lilla festsal. Arrangörer är Jazzhouse Landskrona.

Knappt 100 meter norrut bjuds det på sköna jazztoner. Det är Jazzhouse Landskrona som intar Folkets hus lilla sal mellan klockan 18 och 21. För musiken står saxofonkvintetten Swing & Sweet.
Bandet firar tioårsjubileum och vi hade faktiskt planer på att hyra Folkets hus för en spelning på lördagen. Men när vi fick reda på att det är kulturnatt på fredagen så slog vi av naturliga skäl ihop arrangemangen. Det kommer att bli en minnesvärd kväll med lättlyssnad, svängig och mysig jazz, säger Sven-Olof Larsson, bassist i Swing & Sweet samt styrelseledamot i Jazzhouse Landskrona.

Skulptur och måleri på Galleri Gamla Staden

Galleri Gamla Staden har under kulturnatten “smygpremiär” av en utställning av skulptrisen och bildkonstnären Bente Polano.

I och med kulturnatten så slår Galleri Gamla Staden på stora trumman och visar upp en utställning av skulptrisen och bildkonstnären Bente Polano.
– Hon är representerad runt om i Danmark med skulpturer. Dessa står bland annat i Köpenhamn, Helsingör och Varde. Hon arbetar både med måleri, skulpturer i rostfritt och brons, säger Jan-Erik Palm, en av galleristerna.

De som av någon anledning inte hinner till Galleri Gamla Staden på kulturnatten behöver inte misströsta.
– Inte på något vis, säger Jan-Erik Palm och skrattar.
– Den officiella vernissagen har vi på lördag och söndag. Sedan pågår utställningen till den 4 november.

Miljövänligt pyssel

På Oikos kan du lära dig hur man skär upp i remsor av förpackningar och sedan flätar samman till vackra väskor.

Avslutningsvis tipsar vi om vilken nytta man kan ha av att återanvända förpackningar. Det är mellan klockan 18 och 20 på Oikos, vilket ligger på den lilla gården mellan Rådhuset och polisen, som Ann-Christine Larsson visar hur man skär upp i remsor av förpackningar och sedan flätar samman till vackra väskor.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser