Annons

Första hyresrätten i norra Borstahusen

Svårsålda borätter blir hyresrätter, så lyder en rubrik på SVT-text idag och så är nu fallet i norra Borstahusen. Åtminstone gällande ett av de nybyggda radhusen.

Annons
 

Runt om i landet omvandlas nu mängder av svårsålda bostadsrätter till hyresrätter, skriver Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra och uppger att det rör sig om sammanlagt 1 109 stycken. Ett trendbrott har därmed skådats. Länge har hyresrätter omvandlats till bostadsrätter men i och med den avsvalnade bostadsmarknaden menar nu branschexperter att vi får se det omvända.

Att det skulle röra sig om ett trendbrott i Landskrona vill inte Mikael Jönsson, vd för HSB Landskrona hålla med om.
– Av våra 54 bostadsrätter i Borstahusen har vi sålt alla utom sex. Vi sålde en så pass sent som i morse. Det har funnits och finns ett stort utbud på bostäder i Landskrona. Läget har nu normaliserats, säger han.
– Vi testar nu hur det funkar att hyra ut en av lägenheterna. Vi vill ju få in pengarna. Framtiden får utvisa om det blir aktuellt med fler.

Nu är det inte vem som helst som kan komma ifråga som hyresgäster i den nu utannonserade femrummaren i Borstahusen. För den 153 kvadratmeter stora lägenheten vill HSB ha 18 854 kronor i månaden.

HSB Landskrona har flera planer för framtiden. Två av dessa är bostadsrätter i Glumslöv och på den så kallade Lägerplatsen vid Granet. Det förs även diskussioner om marken runt Västerpark.
– Vi utesluter inte att bygga hyresrätter. För vår del är detta inte aktuellt i Borstahusen utan vi diskuterar just nu Häljarp, säger Mikael Jönsson.

Bostadsrättsomvandling har varit på tapeten hos Landskronahem. Detta har dock lagts på is hos det allmännyttiga bostadsbolaget.
– Just nu har vi ingen pågående dialog med hyresgäster  om omvandling till bostadsrätter, säger Mikael Forsberg, vd på Landskronahem.

Sålda bostadsrätter
De senaste tre månaderna har 66 bostadsrätter sålts i Landskrona. Snittpriset för dessa har varit nära nog 1,5 miljoner kronor. I september var snittpriset per kvadratmeter 20149 kronor, det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Kvadratmeterpriset är idag nästan det dubbla mot för sex år sedan. Med andra ord har den som köpte sin bostadsrätt 2012 fått vara med om en rejäl värdeökning. Dock har den branta prisutvecklingskurvan nu planat ut och sett till de senaste tolv månaderna pekar den rent av svagt neråt med en prisutveckling på minus 4 procent.

Den skarpa prisutvecklingen på bostadsrätter från åren 2016 – 2017 har nu planat ut i Landskrona. Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser