Kyrkliga textilier – ett över 2000 år gammalt arv

Tonie Lewenhaupt och Raija Öhrstedt väljer ut textilier till kulturkvällen ”Kyrkliga textilier”. Foto: Mathilda Simonsson- Torstensson
Tonie Lewenhaupt och Raija Öhrstedt väljer ut textilier till kulturkvällen ”Kyrkliga textilier”.
Foto: Mathilda Simonsson- Torstensson

Den 16 oktober klockan 19 bjuder författaren och dräkthistorikern Tonie Lewenhaupt tillsammans med konservatorn Raija Öhrstedtin in till Sofia Albertina kyrka och de kyrkliga textilernas värld. Under kvällen får besökarna reda på bakgrunden till olika antependier, altarbrun och predikstolskläden samtidigt som man resonerar kring textilval och bakgrunden till de olika motiven. Det utlovas en helkväll där textilkännarna lovar gå till botten i det kyrkliga textila arvet som funnit i över 2000 år men ännu är okänt för många.

Tonie Lewenhaupt är författare, dräkthistoriker och tecknare. Med en mångårig erfarenhet av modebranschen och en bakgrund inom konsthistoria uttrycker hennes arbete en djupgående samhällsanalys; där valet av textiler och motiv bygger grunden för ett större resonemang kring identitet och tillhörighet.

Under 2017 gästades Sofia Albertina av Tonie Lewenhaupt när ”Heliga kläderna i kyrkans tjänst” visades upp.
Årets kulturkväll har ett liknande tema där antependier, altarbrun och predikstolkläde står i fokus.
– Kyrkans kulturarv är så fruktansvärt spännande. Dessutom unikt beträffande den textila utformningen, inte minst dess vardagliga allmängiltiga ursprung. Det kommer bli en mycket spännande kväll, poängterar Tonie Lewenhaupt.

Under kvällen gästar även textilkonservatorn Raija Öhrstedt vars intresse för vävning föddes redan som femåring. Hon har ett långt CV där hon bland annat har renoverat Malmöoperans jättegobeläng ”En midsommarnattsdröm”.

Under hösten sker ytterligare en kulturkväll i Sofia Albertina där temat är fokuserat på de kyrkliga mattorna, med Raija Öhrstedt som huvudperson.

Kyrkliga textilier visas den 16 oktober 2018 kl.19 i Sofia Albertina.
Kyrkliga mattor visas den 20 november 2018 kl.19 i Sofia Albertina.

Antependium= Textil som hänger på altarets framsida. Ofta rikt dekorerat.
Altarduk = Duk av vitt linne. Enligt traditionen skall de vara tre – Kristi tre svepdukar.
Altarbrun (lat. praetexta) = Bred bård som fästs på altarets främre överkant. Kan vara dekorerat med broder eller mönstervävt. Används med eller utan antependium.
Predikstolskläde = Textil som hänger från predikstolens framsida, ofta från det bokstöd som står på predikstolen. Den hör ofta samman med antependium och byts för att följa kyrkoårets färger.

Till arkivet