Annons

Finns bästa resterkocken i Landskrona?

LSR är just nu med och finansierar en tävling som heter Resterkocken. Nu hoppas man på många tävlande skolungdomar från Landskrona och Svalöv.

Är du Landskronas bästa resterkock? Vet du hur gamla bananer får nytt liv och hur gårdagens pannkakor bli ett supersmarrigt mellanmål? Just nu pågår en tävling för årskurs 4–9 i södra och nordvästra Skåne där första pris är 3 000 kronor till klasskassan. 2-23:e pris vinner presentkort till klassen från Matsmart.

Annons
 

En familj på fyra personer slänger i genomsnitt drygt 1 kilo mat per dag. Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. Det är en av anledningarna till att det kommunala renhållningsbolaget LSR är med och finansierar tävlingen Resterkocken.

– Förra årets tävling var en succé, över 100 bidrag kom in till tävlingen och Resterkockens hemsida hade många besökare. Nu utökar vi tävlingen med fler kommuner och fler skolor. Matsvinn är mycket i fokus just nu, både i media och inom restaurangbranschen. Jag tror att allt fler funderar på hur livsmedelproduktionen påverkar vår miljö. Här kan Resterkocken hjälpa till att få upp ögonen för matsvinn, säger Ann Thorén, projektledare, Sysav.

En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn. De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk. Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas, skriver tävlingsarrangörerna i ett pressmeddelande.

Var med och tävla. Så här går det till:
Laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Tävlingen startade igår och pågår fram till den 1 december 2018 och mer information finns att få på http://www.resterkocken.se/

Om Resterkocken:
Resterkocken riktar sig till grundskolorna i södra och nordvästra Skåne. Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR och LSR med ägarkommuner.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser