Torkild nära spoila Svenskt Näringslivs lista

I en video på Facebook berättar Torkild Strandberg om Landskronas kliv som en företagsvänlig kommun. Bild: Skärmdump.

Sedan 2001 har Svenskt Näringsliv rangordnat landets kommuner efter deras företagsklimat, det vill säga hur bra villkoren är för att starta och driva företag. Imorgon klockan 9 släpper organisationen årets resultat, och avslöjar vilken kommun som förbättrat sig mest och vilken kommun som har det bästa företagsklimatet i Skåne.  Man lockar dessutom med en spännande nyhet som väntar för nordvästra Skåne. Redan i onsdags i förra veckan gick emellertid kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) ut och avslöjade att Landskrona åter klättar och denna gång hamnar på en femteplats.

Det är i en video på Facebook som Torkild Strandberg berättar om klivet.
– När Svenskt Näringsliv mäter det här så har vi från att 2006 ha legat näst sist i Skåne, nu 2018 landat på en femteplats, säger han i filmen.

– Rankingen är inte släppt än, så jag kan tyvärr inte berätta vilken rankingposition Landskrona har varken i Skåne eller Sverige. Men jag kan med säkerhet säga att Torkild Strandberg inte heller vet vilken ranking hans kommun har, säger Erik Hultgren, biträdande regionchef för Svenskt Näringsliv.

Jag vet inte varför Torkild har fått för sig att Landskrona har plats fem, men om jag får gissa vilt så bygger rankingen till största del på en enkät, där en av frågorna är vilket övergripande betyg som man ger företagsklimatet i sin kommun. Landskrona fick i år det femte högsta betyget i Skåne. Kanske förväxlar han detta med rankingen?, funderar Erik Hultgren.

Torkild Strandberg medger att det är just denna del av företagsklimats undersökningen han syftar på. Något som knappast är glasklart i videon.
– Det är klart, om vi hamnar högre upp än en femteplats, gör jag gärna en pudel imorgon, skämtar Torkild Strandberg, och tror stenhårt att Landskrona klättrar ett par pinnhål mot fjolårets 10:e plats i Skåne och 46:a i landet.

Ett område som Landskrona genom åren intagit en stark position inom är tele- och IT-infrastrukturen, där företagarna är rankat Landskrona topp 3 i landet ett par gånger. Senast ifjol hamnade  kommunen på en bronsplats i landet, vilket också var bäst i Skåne. 
– När man tittar på skattetrycket tror jag vi hamnar bra till i år. Många tror att vi har en hög skatt i Landskrona men så är inte fallet, säger Torkild Strandberg.

Inom företagsvärlden pratar man om gasellföretag när tillväxten är uppseendeväckande.
Frågan är om Landskrona stad då är att betrakta som en gaffelantilop bland de skånska kommunerna.
-Jag kan som sagt inte svara för 2018 än, men kommunen har stigit från plats 177 i landet 2012 till plats 46 förra året, vilket är en mycket bra utveckling. Landskrona har ökat varje år, säger Erik Hultgren och håller oss på halster tills imorgon.

Till arkivet