Jättebeslag av kokain i Glumslöv

Foto: Tullverket
Foto: Tullverket

Åklagare Michael Hansson på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har nu en ganska klar bild över vad som låg bakom det narkotikabeslag som gjordes i Glumslöv natten mellan den 31 januari och 1 februari. På tisdag väcks åtal mot tre män varav en 49-årig Landskronabo. De är alla tre misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling samt försök till grovt narkotikabrott. Fälls de för båda brotten så väntar minst sex års fängelse.

Allt uppdagades när spanska myndigheter kontaktade svenska myndigheter och tipsade om ett stort parti narkotika. Efter flera turer slog tillslut den svenska tullen till mot en fastighet i Glumslöv. Då hittades en stor mängd kokain, 300 kilo enligt uppgifter till Helsingborgs Dagblad, och tre personer, två från Helsingborg och en från Landskrona, greps. De häktades och har suttit i fängsligt förvar sedan dess.

Under tiden har åklagare Michael Hansson arbetat med fallet.
– Jag bekräftar inte hur mycket kokain det rör sig om men det är ett mycket stort parti, säger han och förklarar.
– Det var lite speciellt eftersom kokainet var utblandat med ett färgpulver. Allt för att dölja narkotikan. Detta färgpulver hade beställts av ett företag i Glumslöv och det är ägaren till detta som nu är en av de misstänkta, säger Michael Hansson.

Om det rör sig om 300 kilo kokain så rör det sig om många miljoner kronor i värde. Enligt en källa hos polisen är värdet på gatan idag 800 kronor per gram. Det skulle betyda att partiet i Glumslöv var värt cirka 240 miljoner kronor, det vill säga nästan en kvarts miljard.

Michael Hansson lämnar in stämningsansökan till Malmö tingsrätt på tisdag. Därefter ska rättegången påbörjas inom 14 dagar. Skulle männen dömas för det som de är misstänkta för så är det minst sex års fängelse som väntar.

Läs mer: Stort knarkbeslag hos Glumslövsbo

Till arkivet