Tack och hejdå Landskrona!

Efter 25
1993 kom Senija och Ferid Lukačević till Landskrona efter att ha flytt kriget i Bosnien. Foto: Privat.

För 25 år sedan kom Senija och Ferid Lukačević till Landskrona. De hade då flytt det råa och brutala kriget i Bosnien. Ganska omgående grundade Ferid Bosna Basket med tanken att hålla barn och ungdomar borta från gator och torg.

Barnen som kommit från kriget på Balkan behövde en meningsfull sysselsättning. De gillade basket men vi hade inga hallar att tillgå och spelade därför på betongplaner. Vi fick ett bollnät med tolv basketbollar ifrån West Wind vilket gjorde att vi kunde köra igång, minns Ferid Lukačević. Hustrun Senija har under åren jobbat på en frisörsalong på Järnvägsgatan och kommit att bli bekant med massor av Landskronabor. Idag tackar de hela Landskrona för sin tid i staden. Flyttbilen styr nu norrut mot barn och barnbarn i Norrköping.

Vi vill tacka alla vi lärt känna i Landskrona. Mina kunder, våra vänner, personer inom kommunen som stöttat oss och Bosna Basket genom åren, säger Senija Lukačević.
– Nu väntar barnbarnen på oss i Norrköping. Vi ska gå promenader och spela fotboll med dem, säger Ferid Lukačević och lovar samtidigt att ta det lite lugnt.
– Jag har varit krasslig på senare år. Hjärtat. Nu måste jag börja tänka lite på mig själv, förklarar han.

Flytten till centrala Norrköping går idag och de känner väl till den östgötska staden där deras son Admir Lukačević hunnit göra sig ett välkänt namn. Redan för tio år sedan, blott 24-år gammal, var han projektledare och baskettränare i Norrköping Dolphins då han fick medalj av självaste kungen för sitt ”engagerade och oegennyttiga ledarskap”.

Bosna Basket, stod som förebild.  Föreningen kom med åren att bli mer av ett integrationsprojekt än en basketklubb. Man drev integrationsarbete och fick EU-stöd för det. Föreningen uppmärksammades även för sitt jämställdhetsarbete. Något av en föregångare till Cityidrott.
– Allt har ett slut, säger Ferid Lukačević och bedyrar att en del av hans hjärta alltid kommer att finnas i Landskrona.
Banja Luka och Landskrona är mina städer. Vi kommer och hälsar på. Jag har min bror här och vi har många vänner kvar, avslutar Ferid Lukačević och går för att packa de sista flyttkartongerna innan lastbilen kommer.

Bosna Baskets föreningslokal var en samlingspunkt för många och här bildade man också Bosna Schack. Nu gör Ferid Lukačević till höger i bild nya drag i Norrköping.
Till arkivet