Annons

Så satt kryssen

Jesper Olsson gjorde ett starkt intryck vid valdebatten som leddes av Marcus Oscarsson på Landskrona teater. Säkert medförde det några personröster på miljöpartisten som nu med sina 23 år blir yngst i kommunfullmäktige.

Precis som vid valet 2014  knep Niklas Karlsson (S) och Torkild Strandberg (L), båda förstaplacerade på respektive partis riksdagslistor, en plats i landets högsta beslutande församling. Båda är dessutom åter personvalda genom kryss av väljarna.  In i riksdagen tog sig också Carina Ståhl Herrstedt (SD.

Annons
 

I valet 2006 fick Torkild Strandberg 1026 kryss i västra Skåne, vilket då motsvarande 7,46 % av FP-rösterna i valkretsen.  2010 hade kryssen minskat till 994 (7,12%) och eftersom gränsen då låg vid åtta procent för att kryssa sig in så hade det alltså inte gått om det inte vore för att han även då var partiets förstanamn. Vid valet 2015 sjönk antalet kryss ytterligare och hamnade på 525. Då räckte emellertid  5,54 procent för att kryssa sig in eftersom gränsen flyttats ner från åtta till fem procent. Årets 640 personröster motsvarar 6.45 procent av de L-rösterna till riksdagen.

Niklas Karlsson (S) kryssade sig in redan vid sin första kandidatur till riksdagen 2014 då han fick 3119 personkryss vilket motsvarade 5,65 procent av de avlagda S-rösterna i valkretsen.
I år fick han 3131 röster (6,26%) och är därmed personvald och fortsatt förstanamn av valkretsen tre socialdemokrater som blivit invalda i riksdagen.

Tre Landskronabor intar sina platser i riksdagen nästa vecka
Således har Landskrona tre riksdagsledamöter vid Riksmötets högtidliga öppnade på tisdag. Carina Ståhl Herrstedt och Niklas Karlsson har klargjort att det är riksdagen som gäller för deras del medan Torkild Strandberg under hösten kommer att avsäga sig sin plats till förmån för Tina Acketoft som är valkretsens första ersättare för Liberalerna, där vi förövrigt på ersättarplats nummer tre hittar Karl Philip Nilsson (Landskrona).

En skräll i fullmäktige
Föga oväntat var det främst partiernas toppnamn som fick flest personröster i valet till kommunfullmäktige, dock med två undantag. Ali Hadrous (V) fick 204 kryss vilket motsvarar 16,52 procent något som gör att han kniper ett av partiets två mandat, trots en sjundeplats på valsedeln. Populär för andra valet i rad visade sig åter banktjänstemannen Fatmir Azemi (S) vara. Så pass att Fatmir Azemi rent av fick fler kryss än både kommunalråd Jonas Esbjörnsson (567) och Niklas Karlsson (279) fick sammanlagt då han nådde 960 kryss och hamnar som partiets förstanamn. En skräll svarar 23-årige miljöpartisten Jesper Olsson som även han når en bit över femprocentsspärren med sina 68 kryss och petar därmed ner partiets grand old lady, Lilian Håkansson, till en ersättarplats i fullmäktige.

Omåttligt populär
Allt ovan bleknar emellertid i jämförelse med stadens i särklass populäraste politiker, Torkild Strandbergs 2874 kryss.

Så här många kryss fick övriga ledande politiker i Landskrona i valet till kommunfullmäktige:

Stefan Olsson (SD) 874
Elvir Mesanovic (MP) 181
Torbjörn Brorsson (M) 160
Sven Svederberg (C) 40

960 kryss fick Fatmir Azemi i valet till kommunfullmäktige. För andra valet i rad är han därmed också den politiker som fått flest socialdemokratiska personröster i Landskrona.

 

En kommentar till "Så satt kryssen"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Klart med ledamöter till fullmäktige

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser