Annons

Fotofesten kan börja – internationella dragplåster på plats

Den Londonbaserade sydafrikanske fotografen Gideon Mendel var tagen av hur bra han tyckte hans bilder fungerade med fångtornets väggar inne på Citadellet.

Ingen kan ha undgått att det är dags för fotofestival. Den sjätte i ordningen. Två av de största utställningarna äger rum i Landskrona Konsthall och på Citadellet. I konsthallen ställer Marianne Maric ut fotografier som inte lämnar någon oberörd. Detsamma gäller serierna av fotografier av Gideon Mendel vars verk kan beskådas i vallgraven, ute i det fria på citadellområdet samt inne på Citadellet. På onsdagen mötte de båda den samlade lokalpressen.

Annons
 

Marianne Maric är en fotograf från Frankrike men med rötter i forna Jugoslavien. Hon ställer ut serien Filles de L’ Est / Flickor från öst på konsthallen. Bilderna är mestadels tagna i Frankrike, Serbien och Bosnien och de är väldigt olika.
– Där är exempelvis bron som skotten i Sarajevo föll, säger Marianne Maric och pekar på ett litet fotografi. Skotten i Sarajevo avlossades i Sarajevo i nuvarande Bosnien den 28 juni 1914. Med skotten dödade Gavrilo Princip, ärkehertigen Franz Ferdinand av Österrike och dennes hustru Sophie von Chotek. Händelsen utlöste första världskriget.
På fotografiet står en person och visar upp den forna Jugoslaviska flaggan.
– Alla mina bilder är på sätt och vis förbjudna och berättar en historia, säger hon nästan blygsamt.

Men hennes bilder är allt annat än blygsamma. Det är mycket naket och det är uteslutande kvinnor på bilderna. Motiven är olika men en del är tagna på museer eller på metrostationer i Paris.
– Jag använder mig aldrig av modeller. Det är mina vänner som är på bilderna, säger hon samtidigt som hon visar runt i konsthallen.

Det sys tydligt på de flesta bilderna att de är tagna i smyg och att det gått mycket fort.
– Det stämmer. Bilderna är tagna snabbt men tanken bakom kan ha tagit lång tid, säger hon.

Det har även hänt att hon och hennes vänner blivit ertappade av polis.
– Ja, säger hon och skrattar.
– Bland annat i metron i Paris.

Arrangörerna har i år valt att endast ha två fotografer i konsthallen.
– Vi har experimenterat med lite olika varianter men har nog fastnat för att detta är bäst, säger Christian Caujolle, ikon inom fotovärlden och samtidigt konstnärlig ledare för Landskrona Foto Festival.

Om man står inne i konsthallen och tittar ut mot vallgraven så ser man tre stora flytande fotografier på små flottar. Det är de första bilderna man ser av Gideon Mendel. Det är bilder på människor i vatten som påtagligt råkat ut för klimatförändringar, i detta fallet översvämningar.
– Att ta bilder som dessa är väldigt speciellt. De har hamnat i en situation som är för sent att göra något åt. Dessutom kan ju jag inte hjälpa dom. Men jag kan berätta om dessa människor och deras öde, säger Gideon Mendel.

Över bron in på borggården hittar vi två andra utställningar av fotografen.  I det första hörntornet direkt till höger om valvet hänger bilder från Middlesex Hospital i London. Även här visar Gideon Mendel ett stort engagemang och mycket känsligt fotografi. Här hänger svartvita bilder på män som drabbats av HIV och Aids i början av 1990-talet. Det är väldigt smärtsamt men samtidigt intimt och personligt.
– Bilderna är från 1993. Jag fotograferade mycket i svart och vitt då. Det blir mer emotionellt, säger fotografen.

Inne i fångtornet kopplar bilderna åter till översvämningar.
– Dessa har inte jag tagit. Det är bilder som jag kommit över och vill visa upp, säger fotografen och förklarar.
– Det finns exempelvis bilder som låg och flöt i spillrorna som vattenmassorna har lämnat efter sig. Andra är bilder som jag fått av familjer jag mött, säger Gideon Mendel som samlat, sorterat och förstorat dessa privata vattenskadade bilder.

Gideon Mendel är nästan tagen själv av utställningen, eller kanske mer av lokalen som sådan.
– Det är faktiskt första gången jag är här inne i tornet. Jag är rörd. Det känns som att väggarna talar med bilderna. Det är ett underbart rum, säger han och ser sig om.

På översta våningen fortsätter han att visa sitt engagemang för hur världen ser ut. Det var när han besökte den så kallade djungeln i Calais, det flyktingläger som inhyste nästan 10 000 flyktingar.
Gideon Mendel besökte lägret flera gånger.
– Jag kunde inte fotografera där, utan hjälpte till och sen samlade jag  på  bortkastade föremål som jag sedan tog med mig hem till London och fotograferade i en studio, avslutar han.

Landskrona Foto festival invigs klockan 12 på fredag och pågår till och med den 23 september.

Gideon Mendel är tacksam för att ha fått en inbjudan till Landskrona Foto Festival av Christian Caujolle.

Marianne Maric berättar om sina “förbjudna” bilder.

Läs mer:

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser