Annons

Olle Ljungströms bilder speglar honom själv

Vad fångade Olle Ljungström med sin kamera? Det kan du se på Galleri Gamla staden under fotofestivalen.
Foto:M. Winnerholt.

Under fotofestivalen 2015 visades för första gången bildspelet ”Ur Olles kamera” över en hel husgavel på Slottsgatan.  Ett år senare avled upphovsmannen och levnadskonstnären Olle Ljungström. Nu är de 30 fotografierna tillbaka i Landskrona och visas inramade på Galleri Gamla staden.

Annons
 

– Olle var en allkonstnär. Många känner honom som artisten och musikern. Själv lärde jag känna honom genom hans konst. Måleriet men kanske främst hans teckningar var det jag föll för, säger Börje Bengtsson, konsthandlare från Landskrona.

Det var när Börje Bengtsson drev det omtalade galleriet Still Kicking Gallery strax bakom centralstationen i Malmö som han första gången tog kontakt med Olle Ljungström.
– Jag gillade hans konst, berättar han och vänskap uppstod och en utställning gjordes.

 I samma veva hade Olle Ljungström införskaffat sig en Holga, en mellanformatskamera från Hongkong känd för sin lofi-estetik. Trots de tekniska bristerna och en skärpa som hade mer att önska gillade Olle Ljungström sin kamera. Vem minns inte hans ständiga fotograferande i TV4:s Så mycket bättre?
– En enkel mackapär, lär han ha sagt om sin kamera. Bländare, slutartider och färgbalans var inte hans grej. Slumpen och en del medveten och möjligen omedvetet experimenterande med filmen var en del av det färdiga resultatet.

Hemma hos Olle grävdes filmer ner, lades i frysen,
låg i vatten eller rent av i askkoppen

– Hemma hos Olle grävdes filmer ner, lades i frysen, låg i vatten eller rent av i askkoppen, berättar Börje Bengtsson som vid något tillfälle skulle försöka ”rädda en film”.
– Låt den ligga där. Det blir säkert bra så, kunde han säga.

Olle Ljungström besökte och bodde även hemma hos Börje Bengtsson på Kvarntorget.
– Då satt han och målade ute på gården men det hände även att han fotograferade här i Landskrona. Tyvärr gick han bort alldeles förtidigt så filmer härifrån har aldrig framkallats. De finns dock hos en fotograf idag.

Med kameran i hand fick Olle Ljungström mot slutet av sitt liv ett nytt redskap att uttrycka sig med.  Kameran krävde att han drog fram filmen för hand efter exponering, eller så kunde han välja att låta bli – eller kanske glömma bort att göra det – vilket skapade dubbelexponeringar som kom att bli ett sorts signum för hans uttryck. Fotografierna kan du under fotofestivalen ta del av på Galleri Gamla staden på Norra Kyrkogränd.
– Samtliga bilder är numrerade och signerade av Olle Ljungström i juni 2015, berättar Börje Bengtsson som själv var på plats då.
– Tidigt i somras ställdes bilderna ut på Galleri Kontrast i Stockholm, det är en underdrift att säga att det var en succé. Det är enormt kul att nu åter kunna visa upp dem i Landskrona, avslutar Börje Bengtsson.

 

2015 visades fotografier av Olle Ljungström på en av husväggarna i centrum. Bilden på husväggen heter “Olle”.
– Jag frågade honom vem tjejen på bilden var om det möjligtvis var hans ex. Han svarade att han inte visste. Jag frågade varför bilden heter Olle. Det ser du väl svarade Olle. Hon har en olle på sig, berättar Börje Bengtsson om den märkliga och egensinnigt komponerade bilden som nu finns som print på Galleri Gamla staden.
Foto: Martin Hegardt.

Landskrona Direkts Kary Persson var behjälplig när Självporträtt (undergång) skulle hängas upp.

Jan-Erik Palm, gallerist lyssnar på konsthandlare Börje Bengtssons härliga historier om Olle Ljungström.
– Varje bild här bär på sin lilla historia där titeln ger en vägvisning.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser