Inga svar till familjen som ska utvisas

Det var rektorn på PeterSvenskolan som slog larm om familjen som efter 13 år inte fick något uppehållstillstånd.
Det var rektorn på PeterSvenskolan som slog larm om familjen som efter 13 år i landet inte fick något uppehållstillstånd.

Det är många som reagerat på artikeln vi publicerade i måndags, gällande att en förvärvsarbetande familj med barn födda i Sverige, ska utvisas efter att ha bott i landet i 13 år. Landskrona Direkt har varit i kontakt med bland annat Migrationsverket men uttalanden är svåra att få.

Vi skickade några frågor gällande beslut om utvisning/uppehållstillstånd till Migrationsverkets presstjänst. Då Landskrona Direkt inte vill att familjen ska bli något slagträ i den politiska debatten som just nu råder så ställde vi följande frågor generellt. Hur kan ett ärende ta hela 13 år? Är det fler som drabbas efter så lång tid? Hur lång tid anser ni vara acceptabelt att vänta på beslut? Vad är genomsnittstiden?
Det enda svar vi fick var att genomsnittstiden för att komma fram till ett beslut om uppehållstillstånd alternativt utvisning idag är 528 dagar. På övriga frågor kom inget svar. Skulle frågorna besvaras var vi tvungna att uppge namn och personnummer på de drabbade i familjen.

Vi skickade även frågor till migrationsminister Heléne Fritzon (S) men hennes pressekreterare Joanna Abrahamsson hänvisade till socialdemokraternas presstjänst. Deras kommentar i sin tur är kort.
– Vi kan inte kommentera enskilda fall. Generellt anser vi att processen att söka uppehållstillstånd ska vara rättssäker och så snabb som möjligt, skriver Viktoria Hjulström, pressekreterare för Socialdemokraterna.

Läs mer: Familj utvisas efter 13 år i Sverige

Till arkivet