Annons

Familj utvisas efter 13 år i Sverige

Sandra Kanaryd är rektor på PeterSvenskolan i Landskrona. Med ett inlägg på skolans facebooksida i torsdags fick hon känslorna att svalla.

Efter att ha bott i landet i hela 13 år ska nu en familj från Landskrona utvisas. Föräldrarna förvärvsarbetar och barnen är födda i Sverige. Men trots att svenska är det enda språk barnen behärskar så tvingas de nu att flytta till föräldrarnas hemland.

Annons
 

Torsdagen den 29 augusti publicerade Sandra Kanaryd, rektor på PeterSvenskolan i Landskrona ett inlägg på skolans Facebooksida. Det handlade om att en familj som bott i landet i 13 år nu ska utvisas. Förutom att barnen som är födda i Sverige och där ett av dessa går på PeterSvenskolan, så förvärvsarbetar föräldrarna och ligger inte samhället till last. Inlägget har fått en enorm viral spridning och det har delats över tusen gånger. Nu hoppas lokala politiker i Landskona att beslutet ska rivas upp.

Torbjörn Brorsson, kommunalråd för Moderaterna är upprörd.
– Det här är givetvis fruktansvärt och det är så mer än en nyhet på sociala medier. Det är människor; barn och vuxna som får uppleva bland det sämsta som svenska samhället har att erbjuda. Sverige är på många sätt ett bra, tryggt och öppet land, men när det kommer till migrationspolitiken brister vi på många områden, säger han och fortsätter.
– Att en familj ska få rota sig, och att barnen ska få gå nästan hela sin skolgång i Sverige för att efter 13 år bli utvisade är hemskt. Vi som land måste bli bättre på att snabba upp processerna, men samtidigt måste det vara rättssäkert. När det kommer till migrationspolitiken och andra myndighetsbeslut är samhället oftast väldigt fyrkantigt. Anledningen till detta är att systemet inte ska vara godtyckligt, utan rättvist. Däremot finns det alltid ömmande skäl och varför man inte tillämpat detta här vet jag inte. Jag har själv suttit som nämndeman i både migrationsdomstol och tingsrätten och oftast är vi lekmän något mera humana än de utbildade domarna, som följer lagar och regler mera strikt.
– Utan att vara insatt i ärendet borde man ha övervägt ömmande skäl. Alla politiker, oavsett parti, vill att processerna ska skyndas på och jag kommer att ta kontakt med mina företrädare på nationell nivå, men jag har ingen möjlighet att agera i det enskilda ärendet, säger Torbjörn Brorsson.

Rektor Sandra Kanaryd har beslutat att inte agera mer.
– Det har blivit så oerhört politiskt infekterat så jag har beslutat att låta mitt inlägg vara min enda kommentar, säger hon.

Här är rektorns inlägg i sin helhet:
“Många dagar som rektor är fantastiska, en del dagar kan vara tuffa. Vissa dagar är helt fruktansvärda. I dag är en sådan dag. En förälder bokade in ett möte med mig idag, föräldern ville informera mig om att familjen fått avslag på sitt uppehållstillstånd och att de efter 13 (!!!) år i Sverige kommer att bli utvisade.

Barnen är födda i Sverige och har aldrig varit i föräldrarnas hemland. De kan bara prata svenska. Föräldrarna förvärvsarbetar och ligger inte samhället “till last”.

Politiker, Migrationsverket – är det på riktigt så här vi beter oss? Är det detta Sverige står för? Var finner ni stöd i barnkonventionen för detta? Hur ska vi som skola förhålla oss? Vi pratar just nu om det stundande valet, om den fina demokrati vi har i Sverige som vi måste slå vakt om.

Vi kommer att behöva säga hej då till en kompis som kommer att fattas oss den dagen hens stol i klassrummet står tom.

13 år. 13 år är en helt för lång tid att vänta ovisst på ett beslut. 13 år är en hel livstid.

Jorden är rund och har inga gränser. Människor är människor oavsett nationalitet, hudfärg, språk eller religion. En ras – en jord – en mänsklighet.

(Jag har stängt av kommentarsfältet på detta inlägg – men ni får ändå dela. Jag hoppas att ni delar hela vägen upp till landets huvudstad.)”

Fler politiker tycker till
Elvir Mesanovic är kommunalråd för Miljöpartiet.
– Rektor har skrivit det bra och det är svårt att göra något tillägg utifrån hennes kommentar. Barnets bästa och familjens perspektiv verkar inte spela någon roll vilket gör mig arg och ledsen. Den kommunala nivån har inte mycket makt när det gäller uppehållstillstånd, säger han.

Jonas Esbjörnsson (S) har försökt komma i kontakt med rektorn utan att lyckas. Han kommenterar dock inlägget här.
– Det är inte okej att människor som startar och bygger ett nytt liv i vårt land ska utvisas efter 13 år. Det tycker jag är helt fel. Det måste vara snabbare beslut, säger han. Han kommer dock inte att ventilera händelsen med sina politiker på riksplan.
– Jag kan inte som politiker lägga mig i enskilda fall som Migrationsverkets beslutar.

Vad som ligger till grund för att Migrationsverket tagit beslut om att neka familjen uppehållstillstånd, känner Landskrona Direkt inte till. Ej heller varför det dröjt 13 år att komma fram till beslutet. Uppföljning kommer.

En kommentar till "Familj utvisas efter 13 år i Sverige"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Inga svar till familjen som ska utvisas

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser