Annons
Fredagen den 21:e januari
1.8°C 9.7m/s
Dagens namn: Agnes, Agneta

Politiken rörande överens om hundar på kyrkogården

Tiken Jana får vänta på att, tillsammans med sin husse, besöka Sankt Johannes kyrkogård.

Tiken Jana har väntat i fyra år på att, tillsammans med sin husse, besöka Sankt Johannes kyrkogård.

VALFRÅGORNA I SKUGGAN. Strax innan valet 2014 gjorde en landskronabo en förfrågan hos kyrkogårdsförvaltningen gällande det rådande förbudet att ta med hundar in på stadens kyrkogårdar. Frågan var om detta regelverk inte borde ses över då det knappt följdes. Denna rättskaffens medborgare ville själv inte gå mot ”rött” men ville gärna ta med hunden när det veckovisa kyrkogårdsbesöket skulle göras.

Annons
 

Nu visade sig att kyrkogårdsförvaltningen inte ägde frågan utan det aktuella hundförbudet var ett beslut taget i kommunfullmäktige och stod inskrivet i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna. Och sånt ändras inte på i en handvändning. Under den gångna mandatperiodens fyra år har politikerna haft ordningsfrågan på sitt bord vid ett flera tillfällen.
Den 7 juni 2015 valde man att återremittera. Ett år senare var frågan uppe igen.
 – Jag anser inte att hundägarna är mogna nog för ett sådant beslut idag, sade ”vice borgmästare” Daniel Petersson (SD), då och hade även synpunkter på vilken sida Hantverkargatan man skulle få njuta en kall bärs på.

Det var en högtidsstund för alla följare av KF:s webbsända möte när Torkild Strandberg (L) till slut äntrade talarstolen.
– Vi har tidigare behandlat allt i förvaltningar och kommunstyrelse och alla har flera gånger fått säga sitt. Och nu står vi här. Men det är bara att ösa frågor som handlar om att man får ta en pilsner på ena sidan Hantverkaregatan men inte den andra eller att man inte ska få ta med sig sin tax när man hälsar på avlidna nära och kära, över kommunjurist Boel Kvist. Hon älskar att jobba med sådant, var hans syrliga kommentar innan de lokala ordningsföreskrifterna igen åkte på en återremiss.

Boel Kvist minns än idag med ett leende på läpparna uttalandet från kommunstyrelsen ordförande.
– Därefter kom SD:s förslag om ett tiggeriförbud som skulle bakas in i ordningsstadgarna. Här har vi avvaktat utslaget som Vellinge väntar på, säger hon om frågan som nu ligger i Högsta förvaltningsdomstolen. Ett beslut där väntas inom kort. Med andra ord kan hundägare som vill gå på kyrkogården snart andas ut.  I denna fråga är Landskronapolitiken nämligen glasklar.

Ska Landskronaborna få ta med sig hunden på kyrkogården?

Jonas Esbjörnsson, Socialdemokraterna
– Ja.

Torbjörn Brorsson, Moderaterna
– Förutom att det är kyrkan som bestämmer denna fråga, men så länge hunden är kopplad och att visa spår plockas upp, så ska det inte vara något hinder att ta med sin lurvige kompis in på kyrkogården.

Stefan Olsson, Sverigedemokraterna
– Ja.

Sven Svederberg, Centerpartiet
– Ja. Det känns alldeles naturligt att hunden också ska kunna följa med för att besöka en anhörig matte eller husse.

Kikki Lenander, Vänsterpartiet
– Ja, om den är kopplad.

Elvir Mesanovic, Miljöpartiet
– Ja.

Torkild Strandberg, Liberalerna
– Ja. 

Johanna Ivarsson, Feministiskt initiativ
– Ja eller Nej. Kyrkogården tillhör inte kommunens mark så den frågan måste Svenska kyrkans fullmäktige bestämma över. 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser