Politiken ger svart på vitt om BoIS ekonomi

Stans ledande politiker svarar på om de är beredda på att stötta BoIS om elitlicensen skulle vara i fara. Foto: Nisse Nilsson. www.nissenilsson.com
Stans ledande politiker svarar på om de är beredda på att stötta BoIS om elitlicensen skulle vara i fara.
Foto: Nisse Nilsson. www.nissenilsson.com

VALFRÅGORNA I SKUGGAN. Det är ingen hemlighet att Landskrona BoIS under många år haft ekonomiska bekymmer. Även i höst ser det illa ut för föreningen som själva under lång tid sagt sig vara stadens starkaste varumärke. Trots detta släpar man runt på ett tungt ok med ett ekonomiskt underskott på ett par miljoner.
– Vi är inte finansierade året ut. Händer det ingenting så är vi till råttorna. Det är den enkla sanningen, sa klubbens ordförande Urban Jansson i en intervju med Landskrona Direkt i förra veckan.

Klubbens nya styrelse började året med ett underskott på 2,5 miljoner kronor, man visste då också att klubbstugan vid IP sålts för att hålla de röda siffrorna nere. Klubbstugan hyrs nu av BoIS  vilket medfört en ökning av årets driftskostnader. Skulle BoIS klara sig kvar i Superettan kvarstår dock frågan om elitlicens, ett krav på en god ekonomi som förbundet har. Klarar klubben inte detta är det tvångsnedflyttning som gäller.

Landskrona stad går i år in med ett sponsorstöd på 200 000 kronor.
– Därtill sponsrar flera av våra kommunala bolag föreningen med ansenliga belopp, säger Stefan Johansson, biträdande stadsdirektör i Landskrona stad som rent av hade ett möte med BoIS ordförande, kassör och klubbchef häromdagen.
– Det var ett rent informationsmöte där klubben informerade om sitt ekonomiska läge samt om sina intentioner för framtiden, för att få en långsiktighet i verksamheten.
Att läget är ansträngt står klart, säger Stefan Johansson.
Frågan är då om det landar på hans bord om fotbollsförbundet skulle neka BoIS elitlicens på grund av ekonomin.
– Om BoIS då kommer och vill ha hjälp så blir det först en fråga för politiken, avslutar Stefan Johansson.

Vi ställde följande fråga till stadens ledande politiker:
Bör kommunen gå in och ekonomiskt rädda BoIS om klubben skulle vara i fara att mista sin elitlicens?

Johanna Ivarsson, Feministiskt initiativ
– Nej, kommunen bör inte gå in och rädda upp en viss förening utan alla föreningar måste ha lika möjligheter/stöd från kommunen.

Jonas Esbjörnsson, Socialdemokraterna
– Jag förutsätter att BoIS och kommunen har en bra dialog och hoppas att föreningen har en plan för klubben om man skulle hamna där.

Torbjörn Brorsson, Moderaterna
– Landskrona BoIS är en viktig idrottsförening för kommunen. Dock ska inte kommunen gå in och täcka ekonomiska underskott i föreningarna, utan varje förening måste bära sina kostnader. Oavsett om det är lilla IF Kronan eller stora Landskrona BoIS.

Stefan Olsson, Sverigedemokraterna
– När och om det inträffar vill jag att man tillsammans med klubbarna i Landskrona, som arbetar ideellt, är med i diskussionen. Småklubbarnas överlevnad beror många gånger på frivillighet. Ska kommunen gå in och rädda småklubbar också?

Sven Svederberg, Centerpartiet
– Nej, det är ingen kommunal uppgift att rädda BoIS ekonomiskt. Att bevara BoIS är en uppgift för styrelse, spelare och intresseorganisationer.

Kikki Lenander, Vänsterpartiet
– Pass.

Elvir Mesanovic, Miljöpartiet
– Nej, det finns andra klubbar i kommunen som gör större jobb för våra ungdomar.

Torkild Strandberg, Liberalerna
– Nej. Inte ensamma. Däremot kan staden vara med bland andra aktörer, om vi hamnar i en sådan situation, för att hjälpa BoIS på fötter.

Till arkivet