Annons

BoIS ordförande: “Det är hela tiden nån jävel som knackar på dörren”

Klubbchef Max Lundmark och ordföranden Urban Jansson hyser stor optimism trots att Landskrona BoIS befinner sig i ett ytterst prekärt läge såväl sportsligt som ekonomiskt.

Med tio omgångar kvar parkerar BoIS på nedflyttningsplats i Superettan. Ekonomin är i ett sådant läge att man arbetar från hand till mun, det vill säga tar en månad i taget. Dessutom saknar klubben i skrivande stund såväl A-lagstränare som en ansvarig för klubbens ungdomsverksamhet. Det är tuffare än någonsin. Landskrona Direkt har träffat klubbdirektör Max Lundmark och ordförande Urban Jansson.

Annons
 

Bilden de målar upp är, om inte nattsvart, så mörk. Båda ser dock ett ljus i tunneln. Men förutsättningen är stenhårt arbete, självinsikt och välvilja från såväl sponsorer som publik.
– Vi har möten oftare än någonsin och vi försöker täta varenda hål som läcker pengar. Vi måste, alla inom föreningen, såväl spelare som övrig personal, se oss i spegeln, rannsaka oss själva och göra vårt absolut yttersta, säger Urban Jansson.

Den mest akuta frågan gäller tillsättandet av en ny a-lagstränare sedan Agim Sopi meddelat att han slutar. Max Lundmark är väldigt tystlåten i frågan men erkänner att man talar med ett flertal intressenter.
– Det gör vi. Jag tror dock inte något blir klart idag och antagligen inte innan matchen mot Norrby på söndag heller, säger han på fredagsförmiddagen.

I dagsläget är det Fahrudin Karisik och Mats Andersson som tränar a-truppen.
– De har varit med så pass länge att det inte är något som oroar. De känner spelarena och vice versa. Men så klart ska vi försöka lösa tränarfrågan så fort vi bara kan.

Beträffande de dåliga resultaten så vill inte Max Lundmark lägga skulden på varken spelare eller tränare.
– Den energi och mentalitet som vi tog med oss efter seriesegern har försvunnit under våren.   Personligen menar jag att vi hade en riktigt bra idé om hur vi skulle spela fotboll, det såg jäkligt bra ut, men tyvärr fick vi inte med oss poäng trots bra spel. När vi sedan fick en formsvacka så hade vi inte grundpoängen. Stressen kom och detta i kombination med en del orutin så kom den ena förlusten efter den andra. Vi har inte lyckats hämta oss mentalt och där är vi idag.

När BoIS låg i botten av Superettan senast och levde under hotet att åka ut så stoppades huvudet i sanden. När Landskrona Direkt på hösten 2015 frågade dåvarande ordföranden Gabriel Munck hur de tänkte ifall klubben skulle åka ner i Superettan så blev svaret att ”det finns inte på kartan”. Så tänker inte dagens styrelse.
–  Det får inte råda något missförstånd. Vi kommer att kämpa med näbbar och klor för att stanna kvar i Superettan och samtidigt rädda vår ekonomi. Men om det skulle hända att vi åker ur så kommer inte klubben att dö. Då kommer vi att bli av med den ekonomiska snara gällande elitlicensen som vi har runt halsen idag och därefter fortsätta att nå våra mål med de resurser som då ges, säger Urban Jansson.
– Ett arbete som vi kommer att ha stort fokus på är ungdomsverksamheten och det gäller oavsett vilken serie vi spelar i nästa år. Vi måste utveckla ungdomsverksamheten mer så att vi kan lyfta upp fler egna spelare istället för att köpa in nytt. Därför är rekryteringen av en duktig ansvarig ungdomsledare mycket viktigt, rent av viktigare i ett längre perspektiv, säger Max Lundmark.

Det som genomsyrar hela samtalet är ekonomin.
– Vi började året med 2,5 miljoner minus. Gällande driften så gör vi allt för att gå plus minus noll. Det är inte säkert att vi når dit men det är den enda realistiska målsättningen. Hösten som normalt sett är tuff kommer att bli ännu tuffare, säger klubbdirektören.

På den direkta frågan om det finns någon risk att spelarna skulle stå utan lön svarar Max Lundmark efter en stunds tystnad.
– Om vi inte får in mer intäkter under hösten så står vi inför en likviditetskris. Vi har dock haft goda samtal med olika aktörer och förklarat vår framtidsplan och att vi kommer att behöva hjälp redan i höst av de som vill vara med på resan.

 Tidigare år har sponsorerna räddat klubbens likviditet genom att redan på hösten betalat in pengar för kommande säsong. Detta har dock inneburit likviditetskris hösten efter.
– Precis så är det och så har det varit. Och det är just detta vi vill åtgärda nu.

Andra klubbar som befunnit sig på ruinens brant har haft någon typ av backup som trätt i kraft när inga andra lösningar funnits. Någon sådan har inte BoIS.
– Vi har kört med raka puckar hela vägen. Vi är inte finansierade året ut. Händer det ingenting så är vi till råttorna. Det är den enkla sanningen, säger Urban Jansson.
Ordföranden hävdar dock att man är på rätt väg.
– Får vi in lika mycket intäkter nästa år så har vi inga problem.  Och då inkluderar jag ungdomsverksamheten.

Han betonar dock att klubben måste få hjälp för att nå dit.
– Vi har en framtidsvision som går ut på att åter bygga upp föreningens ungdomsverksamhet som tidigare har gynnat a-laget eftersom man lyft upp spelare. Vi minns ju spelare som bröderna Farnerud, Jonas Olsson med flera. Vi vill tillbaka dit. Vi vill att det ska bli naturligt för spelare i de övriga klubbarna i närheten att välja BoIS. Vi vill att ungdomsverksamheten ska vara mer oberoende av vilken division a-laget spelar i. Detta är något vi måste ha på lång sikt.

Urban Jansson fortsätter att berätta om allt jobb som gjorts för att rädda ekonomin. Han talar om felbudgeteringar och extra kostnader som jobbats in och om nya sponsorer.
– Det talas hela tiden om sponsorer som hoppat av. Men vi har också fått många nya. Vi dras även med kostnader, exempelvis för Peter Swärd, ingen skugga ska falla över honom, som vi blir av med från och med nästa år. Det betyder att om vi får lika mycket intäkter nästa år, vilket vi inte vet nu, så gör vi ett rejält överskott 2019, säger ordföranden
– Vad som gäller nu är att bli av med ryggsäcken, den där klumpen. Det är hela tiden nån jävel som knackar på dörren.

Det finns de klubbar som räddas av sin kommun. Så kan det även bli i Landskrona.
– Vi har varit uppe och pratat med Stefan Johansson, Torkild Strandberg och Christian Alexandersson. Vi har inte pratat pengar utan vi har diskuterat framtiden. De vet hur vårt ekonomiska läge är. Det är inget som vi behöver trycka i halsen på dom. Men vi måste vara tydliga med att förklara vad Landskrona BoIS betyder för staden.

Beträffande den dåliga ekonomin så har klubben fortfarande fordringsägare som vill ha sina pengar. Frågan är om det finns någon som knackar på dörren och säger ”hit med pengarna annars sätter jag klubben i konkurs”.
– Ställer på rad, säger jag. Men vi har inte många fordringsägare och vi har inget hos kronofogden. Men vi gör allt vad vi kan. Jag tror inte det kommer att ske.

En tung fordringsägare är bolaget som köpte klubbhuset och numera hyr ut det till BoIS för dyra pengar.
– Vi vill ha en lägre hyra och det pågår diskussioner om hyreskontraktets riktighet, säger Urban Jansson.

För något år sedan stormade det rejält runt det bolag som investerat pengar i spelare och som haft fordringar sedan dessa sålts. Om det finns rester kvar av detta bolag vet inte Urban Jansson.
– Men klart är att det är inget som påverkar BoIS. Och det kommer inte att bli något liknande i framtiden heller. Klubben ska drivas enkelt och vara transparent. I min värld så ska vi äga spelarna själv.

På tal om spelarna så tvekar inte Urban Jansson på att de kan vända på den negativa trenden genom att knyta näven i fickan och börja vinna.
– Det finns en kärna som vi har hundra procent förtroende för. Det gäller bara att alla ser sig själv i spegeln och samtidigt ställa krav på varandra att ge allt och lite till i alla matcher.

– Sammanfattningsvis så måste vi ha en framtidsplan som alla tror på och sedan måste vi ha folk som hjälper oss nu för att vi ska kunna förverkliga framtidsplanen. Vi måste bli attraktiva för spelare, sponsorer publik och alla andra. Det är så vi ska vända på trenden och åter få tillbaka den status som klubben, efter 103 år förtjänar, avslutar Max Lundmark.

Närmast väntar en viktig hemmamatch mot Norrby på söndag och nu återstår det att se om den nya rösterna i tränarstaben kan få spelarna att, som Max Lundmark och Urban Jansson hoppas, rannsaka sig själv och gå ut och kämpa för att BoIS ska stanna kvar i Superettan.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser