Projekt mot sexövergrepp på barn lanseras

Ulla Lamberg brinner för att skydda barn mot sexövergrepp. Nu lanserar hon projektet "Nolltolerans Landskrona".
Ulla Lemberg brinner för att skydda barn mot sexövergrepp. Nu lanserar hon projektet ”Nolltolerans Landskrona”.

I Sverige uppskattas att ungefär 20 procent av alla barn utsatts för sexuella övergrepp.  Mörkertalet är stort och de flesta sexuella övergrepp anmäls aldrig, enligt Rädda Barnen.  Onsdagen den 29 augusti lanserar kulturstiftelsen Change Attitude projektet ”Nolltolerans Landskrona” på Landskrona Museum. Målsättningen är att skapa en kommun där verklig nolltolerans råder mot sexualiserat våld mot barn.

Change Attitude grundades 2011 av Ulla Lemberg, som under decennier som fotograf och dokumentärfilmare skildrat kränkningar av kvinnor och barn världen över och som nu sedan drygt ett år tillbaka är bosatt i Landskrona.
– Jag minns att jag gjorde ett jobb på gatubarn i Chile. Vi mötte en ensam liten pojke på gatan mitt i natten. Vi tog honom då till ett katolskt barnhem där de tog hand om honom. När vi dagen efter åkte till barnhemmet för att tala med pojken så var han borta och ingen kunde tala om var, säger Ulla Lemberg och ryser till.
– Hade vi vetat vad vi vet om de katolska prästerna i den chilenska kyrkan idag så hade vi aldrig lämnat honom där. Detta är en av många händelser som ledde till att jag startade stiftelsen.

Syftet med Change Attitude är att uppmärksamma och skapa mobilisering mot sexualiserat våld mot barn.
– Change Attitude verkar genom konstens oöverträffliga kraft att beröra känslomässigt. Denna kraft behövs för att bidra till att skapa det engagemang som nu behövs för att eliminera de värsta tänkbara brotten mot våra barn i vår tid, säger Ulla Lemberg
– Vi vill kanalisera ungdomars handlingskraft och kreativitet för att skapa ett samhälle, en kommun, där nolltolerans råder mot brottsligheten på riktigt, betonar hon.

Den främsta målgruppen för projektet är de som jobbar med barn.
– Vi vill genom olika arrangemang lära ut till vuxna och framför allt till ungdomsledare hur olika signaler ser ut, signaler som vittnar om att något inte står rätt till, säger hon.
– Det gäller att försöka bryta tystnaden. De utsatta barnen behöver vuxna som ser deras problem och som vågar tala om dom. Barnen kommer sällan självmant. Istället skuldbelägger de sig själv.

Nolltolerans Landskrona, som möjliggörs av Landskrona stads kulturnämnd och Skandias stiftelse Idéer för livet, lanseras i museets filmsal på onsdagskvällen mellan klockan 17.00-18.30. Kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt öppningstalar och Per-Åke Wecksell, kriminalkommissarie på Nationella Operativa Avdelningen talar om brottsligheten i Sverige och internationellt. Lanseringen är öppen för allmänheten men föranmälan krävs genom att skicka namn /arbetsplats/organisation till: nolltolerans@changeattitude.org.

Det var när fotografen Ulla Lemberg i mitten av 1980-talet gjorde ett jobb i Chile som hon kom i kontakt med utsatta barn, vilket senare resulterat i hon grundade stiftelsen Change Attitude i vilken hon nu är verksamhetsansvarig.
Till arkivet