Friluftsfrämjandet vandrade på Ärö

Gänget församlat till överläggningar i trädgården till Villa Blomberg. Foto: Jan-Erik Mattsson
Gänget församlat till överläggningar i trädgården till Villa Blomberg.
Foto: Jan-Erik Mattsson

För något år sedan gjorde Friluftsfrämjandet i Landskrona en lyckad och uppskattad vandringsresa på tyska Rügen. Denna gång var siktet inställt på Danmark.
– Vår medlem Erik Videfors hade rekat och föreslog en vandring på ön Ärö. Så blev det! , berättar Jan-Erik Mattsson.

Således var det ett gäng förväntansfulla ”frilufsare” som för en vecka vecka sedan med Erik Videfors i spetsen satte sig tåget till Köpenhamn, varifrån gruppen åkte vidare till Svendborg via Odense. Från Svendborg på Fyn går det en färja till Ärösköbing på Ärö. Ön trafikeras av en gratis busslinje och med denna som utgångspunkt planerade man för lämpliga vandringsturer. Ön, cirka 3 mil lång, ganska så kuperad, så visst kunde det bli ordentliga och krävande vandringar genom det underbart vackra landskapet.
– I Ärösköbing var vi förlagda på trivsamma vandrarhemmet, Villa Blomberg. En dag ägnades åt Marstal i söder, både förr och nu ett viktigt maritimt centrum. Här finns förutom Navigationsskolan, möjlighet att besöka ett imponerande  sjöfartsmuseum. Sjöfarten känns givetvis nära var man än befinner sig på Ärö och som sig bör, i sådana trakter pryder både många och vackra votivskepp kyrkorna runt om på ön, avslutar Jan-Erik Mattsson.

Till arkivet