Årets minnesstenar avtäcktes

Armand Krajnc, Tonie Lewenhaupt och Henrik Schlasberg var såväl stolta som glada när det var dags för avtäckning av årets minnesstenar. Bakom trion står Bo Wikström från Frimuarorden.
Armand Krajnc, Tonie Lewenhaupt och Henrik Schlasberg var såväl stolta som glada när det var dags för avtäckning av årets minnesstenar. Bakom trion står Bo Wikström från Frimurarorden.

I strålande solsken avtäcktes tre nya minnesstenar på Walk of Fame i Landskrona. Avtäckningen leddes av Gunlög Stenfelt, kommunfullmäktiges ordförande i närvaro av Armand Krajnc, Tonie Lewenhaupt samt Henrik Schlasberg.

Tonie Lewenhaupt var den första av de tre att få sin minnessten visad.
– Jag är oerhört stolt och jag är glad att jag fått en sten så nära min makes, säger hon och pekar mot den plats där Carl Fredrik Reuterswärds minnessten ligger.

Om hon blev en aning förvånad när hon fick samtalet om att hon förärats med en minnessten så kan det inte jämföras med den förvåning som den före detta boxningsvärldsmästaren Armand Krajnc kände.
– Det var ungefär som när SVT ringde och frågade om jag ville vara med i en fågeltävling, säger han direkt efter avtäckningen.
– Men visst är jag både stolt och glad. Jag är född och uppväxt i Landskrona och staden betyder oerhört mycket för mig.

Den tredje och sista minnesstenen som avtäcktes på fredagen var tillägnad de framlidna textilmagnaterna Henning Schlasberg och hans son Harald. De båda representerades av  Henrik Schlasberg, son till Harald Schlasberg.
– Det är med stor ödmjukhet jag tar emot detta. Jag är oerhört stolt, säger Henrik Schlasberg.

Årets stenar är nummer 31, 32 och 33. Den ytterst ansvarige för att avtäckningen ska gå i lås är Bo Wikström från Frimurarorden.
– Det finns plats för hundratals stenar. De kan ju ligga i flera rader. Så någon platsbrist lär vi aldrig få se, säger han.

Motiveringar:

Tonie Lewenhaupt
Tonie Lewenhaupt är en svensk dräkthistoriker, författare och illustratör. Aktiv sedan 1960-talet och beskrivs som en pionjär då hon behandlade mode på en analytisk nivå. Utställningar på Landskrona Museum och de största museerna i Sverige. Grundade Elle Interiör och blev 2013 års Rausingföreläsare och är därmed en utomordentlig Landskronaambassadör.

Armand Krajnc
Armand Krajnc född 1973 och uppvuxen i Landskrona och en av stadens främsta idrottare har erövrat världsmästarskap i proffsboxning och dessutom vunnit  den multiidrottsliga TV-tävlingen Mästarnas Mästare och är därmed en utomordentlig Landskronaambassadör.

Henning och Harald Schlasberg
Henning Schlasberg, född 1874 i Karlshamn, död 1950 i Landskrona, var en svensk entreprenör som växte upp i Landskrona och gick i elementarskola här. Han startade en konfektionsindustri som sonen Harald, år 1945, tog över och utvecklade till Sveriges största. De är därmed utomordentliga historiska Landskronaambassadörer.

Såhär glad blev Tonie Lewenhaupt när hennes minnessten avtäcktes.
– Yes! Mitt namn är rättstavat, var det första som Armand Krajnc konstaterade när hans minnessten avtäcktes.
Henrik Schlasberg var på plats när minnesstenen över hans farfar och far, Henning och Harald Schlasberg avtäcktes av Bo Wikström.

Till arkivet