3 cm från EM-bronset

Stor dramatik var det i somras efter Thobias Nilsson Montlers avslutande hopp i EM-finalen i Berlin. Frågan då var vilket märke som var nedslagsplats. Vid inomhus EM i Glasgow kom revanschen. Bild: SVT Sport.
Stor dramatik efter Thobias Nilsson Montlers avslutande hopp i EM-finalen i Berlin på onsdagen. Vilket märke gäller som nedslagsplats?
Bild: SVT Sport.

22-årige Thobias Nilsson Montler från Landskrona var på allas läppar vid friidrotts-EM i Berlin igår. Detta sedan hans sista hopp i längdhoppsfinalen blev minst sagt omdiskuterat. På TV-bilderna ser det ut som ett medaljhopp men uppmättes första gången till endast 7,78. Något som sedan ändrades till 8.02 och i natt kom ett nytt resultat som skrevs till 8,10, vilket placerar skåningen på en fjärdeplats blott 3 centimeter från bronsplatsen.
–  Det är alltid surt när sånt här händer. Först tog det väldigt lång tid innan resultatet kom upp och sedan sa alla runtomkring att det var längre. Jag kände också att det var långt. Sprang runt och kollade själv och mätte med händerna hur långt bakom den gröna linjen jag var och kände, det är inget snack. Jag är minst tvåa, säger Thobias Nilsson Montler till Svenska friidrottsförbundets hemsida.

Jonny Karlsson, som just nu befinner sig på kollo med barn från Cityidrott, tränade Thobias Nilsson Montler i IF Kronan under en handfull år. Han är konfunderad.
– Redan under kvalet ser jag att han inte tävlar i heldräkt. Jag har aldrig sett Thobias hoppa i shorts tidigare, säger Jonny Karlsson.

Och just shortsen skulle bli den stora snackisen i Berlin.
– Kratern där du landar är 8,20 men om du dragit i shortsen innan dess går inte att se, sa tränare Yannick Tregaro i arenas innandöme där hopparen och det svenska teamet samlats.

– Han kommer nog aldrig göra det igen, säger Jonny Karlsson och syftar på att hoppa i shorts.
– Han gör en fantastisk tävling. Jag får ståpäls när jag ser honom hoppa i mästerskap.

Jonny Karlsson fick förövrigt ett trevligt samtal under kollot då förbundskaptenen för juniorlandslaget ringde.
–  Jag är uttagen som ledare till helgen i  U19 Nordiskan. Dit är även Joel Bengtsson kallad för att springa 110 meter häck samt stafett. Även han har som bekant sitt ursprung i Kronan, avslutar Jonny Karlsson.

Fotnot. Thobias Nilsson Montler tävlar idag för Malmö AI och Joel Bengtsson för Helsingborg.
Till arkivet