Annons

Lästips: Spänningsroman med flera Landskronamiljöer

Huvudparten av handlingen i Smugglaren, Tony Johanssons färska bok, utspelar sig precis som hans debutroman Den tredje passageraren i Landskrona.

RECENSION.
– Den var fan riktigt bra, hör jag mig själv säga samtidigt som jag slår igen Smugglaren och åhör mina badkompisar flina.
– Jo, det förstår vi. Du har varit helt onåbar de senaste timmarna.

Annons
 

Vi solbadar i Lill-Olas. Just där Tony Johanssons andra bok i serien om journalisten Erik Larsson och Landskronas polischef My Englund tar sin början. I boken har några barn hittat en svårt sargad kropp vid strandkanten intill bryggan.  Jag fundera på detta när jag reser mig upp, vimmelkantig av solens hetta jämte det överraskande slutet i boken och stegar ut i det långgrunda vattnet intill den väl tilltagna badbryggan. I boken är det januari 2016 och frågan är således om vattennivå då var så mycket högre än idag. ”Om inte borde kroppen antagligen hittats en bit ut från strandkanten”, funderar jag. Detta spelar i och för sig ingen roll och polischef My Englund och hennes kollegor på polisen i Landskrona lyckas inte bringa någon klarhet i hur liket hamnat där. Spåren riktas förövrigt mot några BoIS-huliganer. Mer än så tänker jag inte spoila.

Tony Johanssons debutbok, Den tredje passageraren, var en riktig blandvändare. Denna hans andra kriminalroman är detsamma. Fast rappare. Smugglaren bjuder på en minst sagt aktuell samhällsskildring där vi åter, utöver huvudpersonerna, får stifta bekantskap med grundaren av nättidningen Landskrona Digital, den reslige och ölmagade Gert Lundström, som inte sörjer papperstidningens nedläggning.

Sidospåren är delikata och tankarna går till Henning Mankells sätt att skriva kriminalromaner. Kurt Wallander är här utbytt mot polischef My Englund som har det kämpigt med att få till vardagspusslet och äktenskapets vedermödor, samt Erik Larsson som anstränger sig för att passa in på Sydsvenskans redaktion. Kanske borde han vara lite försiktig med vem han hoppar i säng med.
Dessa skickligt invägda bihistorier håller jämn takt med huvudspåret som rör flyktingsmugglingens slutsteg, den mellan Danmark och Sverige. Varje kapitel har sin egen cliffhanger. Här vill man sannerligen få upplösningen på samtliga historier.

Tony Johansson har liksom sina karaktärer mognat. Fortsätter det på detta vis syns han snart i morgonsofforna i TV och Landskronas destinationsutvecklare kan så smått förbereda sig på att genomföra guidade turer till elskåp i Lundåkrahamnen och stugan där Häljarparna i Soldiers of Landskrona höll sina veckomöten. 
För den är fan riktigt bra, Tony Johanssons andra bok. Läs den. Gärna på stranden i Lill-Olas. om ni törs.

Läs mer: Ny thriller i Landskronamiljö av Tony Johansson
 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser