Annons

Turning Torso – En höjdare till utflyktsmål

13 år efter invigningen av Turning Torso är det spektakulära huset i Malmö fortfarande en turistmagnet.
– Det går inte en dag på året utan att vi har en turist här utanför som står och fotografera byggnaden, säger Michael Carlsson, VD för HSB Malmö.

Landskrona är en fantastisk sommarstad. Men gräset är lika grönt på andra sidan och utflykter är både kul och spännande. Ett annorlunda utflyktsmål som endast låter sig göras under ett par sommarveckor är att åka till Malmö och besöka den högsta våningen i Turning Torso, våning 54 och dess konferenslokaler. Besökarna kan spana in utsikten 179 meter upp samtidigt som de får en presentation av husets historia när guiden varvar fakta med anekdoter. Landskrona Direkt fick en förhandstitt tillsammans med Michael Carlsson, VD för HSB Malmö vilka äger den unika byggnaden.

Annons
 

Det har redan gått snart 13 år sedan de första hyresgästerna flyttade in i Turning Torso. Michael Carlsson var med redan då och han minns det tydligt.
– Det tog tre månader innan alla hade flyttat in. Det var ett logistiskt konststycke. Vi fick inte lov att använda alla hissar till flytt för Räddningstjänsten, säger VD:n och ler åt minnet.

Allt började egentligen med arkitekttävlingen för Öresundsbron. HSB Malmös dåvarande VD Johnny Örbäck fick 1999 se skulpturen Twisting Torso av skulptören och arkitekten Santiago Calatrava i en broschyr som presenterades i samband med dennes bidrag till arkitekttävlingen. Johnny Örbäck fick då idén att låta skapa byggnaden Turning Torso. En kort tid därefter reste han till Zürich för att träffa Santiago Calatrava och låta honom rita ett bostadshus utifrån idén med en vridande huskropp av kuber. Sagt och gjort. Den 14 februari 2001 togs det första spadtaget och fyra år senare stod Turning Torso klar för inflyttning.

De två nedersta kuberna besår av kontor som hyrs ut till allt från advokatbyråer till rekryteringsfirmor. Resten av byggnaden är hyreslägenheter samt konferensrum och gemensamma utrymme, typ gym, jacuzzi och TV-rum. I hyran ingår även vinkällare.
– Detta är inget vanligt hyreshus, säger Michael Carlsson.
– Exempelvis har vi en reception på bottenvåningen och ingen som inte bor i byggnaden kommer in utan att anmäla sig där, säger VD:n och berättar vidare.
– Dessutom har vi all möjlig service. Vi kan se till att hunden blir rastad, dina blommor blir vattnade om du är bortrest och behöver du hjälp med tvätten så är det bara att säga till. Och behöver katten matas eller du vill ha väckning på morgonen så fixar vi det också.

Andra bevis för att det rör sig om en exklusiv skapelse ligger i de små detaljerna.
– Vi har exempelvis fyra handtag till glasdörrar i lobbyn som kostar 200 000 kronor styck. Där finns det även 24 små målningar i glas av Santiago Calatrava som är värderade till 8 000 euro per styck.

Faktum är att i hela byggnaden, och även utanför, finns all sorts konst, allt från målningar till skulpturer. Dessutom är samtliga möbler i de offentliga miljöerna gjorda specifikt för Turning Torso. Men konstverk och inredning i all ära så är det utsikten som de flesta pratar om som varit längst upp.
– Den är minst sagt spektakulär. När det är så klart som idag så ser vi till Möns Klint i Danmark i söder och vi kan även se färjorna som går mellan Helsingör och Helsingborg i norr, säger Michael Carlsson och pekar.
– Och på tal om utsikten så är det mycket speciellt att vara här uppe efter mörkrets inbrott. Framför allt på nyårsafton. Då ser man många av nyårsraketerna uppifrån istället för från marken. Det är mäktigt.

Med start den 10 juli och fyra veckor framåt finns det chans för allmänheten att beskåda allt detta och få kul anekdoter berättade för sig. Visning sker vecka 28–31: tisdagar–torsdagar klockan 10, 13 och 15, samt söndagar klockan 13 och 15. Den som vill boka plats gör det på telefonnummer 040-17 45 00. Visningarna hålls av guiderna Jan (Mr Turning Torso) Andersson och Joe Toroczkay.

Fakta:

  • Stod klart för inflyttning 1 november 2005.
  • Byggt i nio kuber som skruvar sig 90 grader. Formen bygger på en skulptur av arkitekten Santiago Calatrava som dock bara har sju kuber, inspirerad av människans sju nackkotor.
  • Huset är 190 meter och 54 våningar högt. Våning 14–52 innehåller totalt 149 hyreslägenheter. Det är mellan en och fem lägenheter på varje våning.
  • Hyresgästerna har bland annat tillgång till gym, jacuzzi, vinkällare och tre övernattningslägenheter för egna gäster.

 

Michael Carlsson, VD för HSB Malmö, tar emot Landskrona Direkt och bjuder på en generös visning av Turning Torso kombinerat med massor av anekdoter kring allt som inträffat i och kring byggnaden.
– Minns ni när den österrikiske stuntmannen Felix Baumgartner hoppade fallskärm från helikopter ner på vårt tak och sedan gjorde ett base jump ner till entrén där han stack iväg på en motorcykel ner till kajen där en motorbåt väntade på honom? Janne “Mr Turning Torso” Andersson hävdar att han hade en t-shirt på sig med ett speciellt tack till honom.

Lite av samma ådra som Felix Baumgartner har, återfinns sannolikt hos de klättrarna som dagligen befinner sig utanför huset för att tvätta fönster eller som i veckan se över stålkonstruktionen.

I lobbyn och på varje våningsplan därefter påminns man om att byggnaden inte är fyrkantig. Varje lampa, träpanel och marmorsten är i sig unik och gjord för sin speciella plats.

Dörrarna in till postrummet har automatiska öppnare. Tur det, så att inte alla ska på och fingra på de exklusiva dörrhandtagen.

I lobbyn hänger 24 glasmålningar signerade av arkitekten, ingenjören och konstnären Santiago Calatrava.

Men det är naturligtvis utsikt – som här på 54:e våningen mot Ribersborg och brofästet – som är mest hänförande.

… eller rakt ner mot grannarna.

Utsikten från 53:e våningen är inte så dum den heller.
– På kvällen är stadens ljus som fascinerar mig mest, säger Michael Carlsson.
– Sundet blir mörkt då.

Relaxavdelningen på 43:e våningen bjuder på jacuzzi med utsikt.

Även på löpbandet och träningscykeln kan hyresgästerna njuta av utsikten.

Vissa utsmyckningar syns bara från höjden. Som det stenlagda ansiktet. I sommar har allmänheten möjlighet att åka upp i Turning Torso och få en visning av de översta våningarna.

 

En kommentar till "Turning Torso – En höjdare till utflyktsmål"

  1. Pingback: Landskrona Direkt |

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser