Annons

Nytt galleri invigs med tungviktare

Örjan Kristenson i förgrunden ställer ut egna bilder på Christer Strömholm varvat med bilder ur sin privata samling tagna av “mästaren” själv när det är dags att öppna Galleri 1658 på Norra Kyrkogränden i september. I bakgrunden galleristerna Anders Cöster och Jens Jentin Lindberg.

Lagom till fotofestivalen invigs Galleri 1658 med en av fotovärldens ikoner. ”Le Grand Suedois”, som Christian Caujolle, konstnärlig ledare för Landskrona Foto Festival, alldeles säkert hade sagt om Sveriges mest betydelsefulla fotograf genom tiderna, Hasselbladsprisvinnaren från 1997, Christer Strömholm.

Annons
 

Endast tre svenska fotografer har mottagit Hasselbladspriset ”för framstående fotografisk gärning”. Det är Lennart Nilsson som fick den första utmärkelsen 1980 följt av Sune Jonsson 1993 och Christer Strömholm 1997.

Den förgyllda medaljen från ”fotografins nobelpris” som Christer Strömholm erhöll, finns sedan i höstas i Landskrona. Det var då hans tidigare vapendragare och printer Örjan Kristenson flyttade till staden.
– Christer ville inte ha medaljer, så jag fick den.  Den är hemskt ful, säger den tidigare medarbetaren och skrattar hjärtligt. I dagarna planerar han  tillsammans med galleristerna Anders Cöster och Jens Jentin Lindberg  för premiärutställningen på Galleri 1658 på Norra Kyrkogränden.

– Här kommer vi att hänga bilder på Christer och av Christer, säger Örjan Kristenson som kommer att visa fotografier ur sin privata samling. Bilderna kommer att ha en koppling till Örjan Kristenson då det är han som tagit bilderna på Christer Strömholm samt printat mästarens fotografier.
– Det finns några vintageprintar som Christer Landegren tagit fram men de flesta har jag gjort.

– På en av väggarna kommer Örjans bilder på Christer att hänga men också en del spännande grejor från tiden det begav sig. Exempelvis ett läskpapper som Strömholm använde när han signerade sina bilder med ett fingeravtryck a tergo, berättar Jens Jentin Lindberg.

Om Hasselbladsmedaljen kommer att finnas med på utställningen återstår och se.
– Vi får se om vi kan få till en säker och bra glasbur, säger Anders Cöster.

Strömholm 100 år
Christer Strömholm skulle fyllt 100 år den 22 juli i år. Ett kalas för honom kommer utanför fotofestivalens officiella program att hållas på Galleri 1658.
Thor-Björn Johansson som just nu ställer ut sina fina Venbilder på museet studerade vid Christer Strömholms fotoskola. En programpunkt där han bollar frågor till mig hoppas jag att vi ska få till, säger Örjan Kristenson.

Anders Cöster  och Jens Jentin Lindberg som nu öppnar upp Galleri 1658 har tidigare gjort sig kända som drivkrafterna bakom fotokollektivet Urinvånarna samt de två succéartade utställningarna ”Landskronit” på konsthallen. Frågan är om det bara blir foto på det nya galleriet.
– Nej. Här ska alla få chansen att ställa ut. En tanke vi har är att det ska bli en mötesplats för kreativa fotografer och konstnärer i stan, säger Jens Jentin Lindberg.

Det jag kände när jag träffade Anders och Jens första gången och som även Christer hade uppskattat är öppenheten, hjärtat, tanken och drivkraften i deras förhållningssätt till fotografiet, säger Örjan Kristenson.

Invigning av Strömholm 100 år sker samtidigt som Landskrona Foto Festival börjar.
I studion en våning upp kommer samtidigt Jonas Bylund att ställa ut sina verk.
– Jonas är en mycket duktig fotograf som verkar både i den analoga och digitala fotokonsten. Det inget man vill missa, utlovar Jens Jentin Lindberg avslutningsvis.

Läs mer:
En doldis i den stora fotovärlden

Utkast till utställningsaffischen som Jens Jentin Lindberg nu arbetar med. På bilden som är tagen av Örjan Kristenson tittar Christer Strömholm fram i ateljén på Ploggatan 1 i Stockholm.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser