Annons

Prästdottern som förbluffade Berlin

Porträtt och självporträtt av Nell Walden. Här pekar konstintendent Birthe Wibrand ut ett självporträtt som föreställer “Nell om tusen år”.

I sommarens stora utställning på Landskrona konsthall är det åter dags att stifta bekantskap med prästdottern från Landskrona som under det tidiga 1900-talet förbluffade Berlin. Ta tillfället i akt och lär känna den begåvade, mångsidiga, äventyrslystna, självmedvetna, organisatoriska tillika finansiären, journalisten, konstnären och samlaren Nell Walden. En energisk kvinna och en stor föregångare för sin tid.
– Jo mer jag lär känna henne desto mer fantastisk är hon, säger konstintendent Birthe Wibrand när hon guidar runt i utställningen som innehåller drygt 300 objekt.

Annons
 

Årets sommarutställning i Landskrona presenterar delar av Nell Waldens konstsamling. Under ett antal år mottog Landskrona museum flera donationer av Nell Walden för att slutligen bli universalarvinge vid hennes bortgång 1975. Den digra samlingen innehåller Nell Waldens egna konstverk samt verk av konstnärer från Der Sturm-tiden i Berlin men också andra europeiska konstnärer.
– Lägg därtill hennes bibliotek, fotografier, klippsamlingar, korrespondens, hennes möbler och inte minst hennes samling av etnografika. Hon lär ha varit en av de första kvinnorna som tidigt började samla etnografiska föremål. Möjligen kom intresset från hennes morfar som var skeppsredare. Helt klart var det säkert en stor källa till inspiration när hon sedan skapade sin egen konst, funderar Birthe Wibrand.

Hennes kvarlåtenskap finns även donerade till andra institutioner, blanda annat har Moderna Museet och museet i Bern delar av hennes samlingar och verk. På Landskrona Museum fanns under 30 år en permanent och inte minst fantasifullt scenograferad utställning om Nell Walden.
– Till 2020 hoppas vi ha en ny permanent utställning på museet om Nell, där vi återskapat känslan av tidigt 1900-tal. En verklighet fylld av så mycket. Alla levde inte mitt i det, men Nell gjorde det!, understryker Birthe Wibrand.

Till dess. Besök konsthallen i sommar. Utställningen invigs på lördag av en för många, kär gammal Landskronabekant, före detta museichefen Margareta Alin som sedermera chefat på Världskulturmuseet i Göteborg. Hon invigningstalar klockan 14 tillsammans med Jessica Sjöholm Skrubbe, docent i konstvetenskap vid Stockholms universitet.

– Vi bjuder på knäckebröd med kaviar och vill man, kan man köpa ett glas sherry till. Det var en kombination som Nell gillade, säger Birthe Wibrand med rynkad panna.

Under SM-veckan kommer konsthallen att hålla extra öppet klockan 11-20. Det blir även lunchvisningar av utställningen 4 juli, 11 juli, 18 juli, 25 juli, 1 augusti samt 8 augusti kl. 12-12.30 samt söndagsvisningar kl. 14.00-15.00, den 8 juli, 22 juli, 5 augusti och 19 augusti.

Nell Walden överlämnar sin etnografiska samling till Landskrona museum 1973. Flera spännande föremål ur den unika samlingen finns nu att beskåda i konsthallen.
Foto: Studio Anders Hilding/Ralph Nykvist.

Ett rum med Nells möbler och konst har skapats i konsthallen.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser