Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.1°C 14m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Drygt 80 miljoner på tre år för minskad segregation

Ett välkommet – får vi förmoda – kassatillskott till “stadshuset” på drygt 80 miljoner under de kommande tre åren blir följden av det nya statsbidrag som regeringen nu presenterat. Ett samarbete mellan stat och stad och över de politiska gränserna ska minska segregationen i Landskrona.

När samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) igår presenterade regeringens miljardsatsning i 32 kommuner för minskad segregation och ökad jämlikhet fanns Landskrona med på ett hörn. Under de kommande tre åren kan Landskrona totalt ansöka om 81.5 miljoner kronor ur potten för det nya statsbidraget.

Annons
 

Mellan 2020–2027 beräknar regeringen att 2,2 miljarder kronor kommer att avsättas årligen för att minska och motverka segregationen som råder i 32 svenska kommuner. Landskrona är en av dessa.

För 2018 har 425 miljoner kronor avsatts och för 2019 är 1,35 miljarder kronor beräknat.
– Kommunerna är centrala aktörer i arbetet mot segregation. Många kommuner bedriver redan ett aktivt och strategiskt arbete mot segregation och för ökad jämlikhet. Med ytterligare statliga resurser möjliggör regeringen för kommunerna att utveckla sitt arbete, sa samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan när han vid en presskonferens igår presenterade regeringens planer på ”Ett Sverige utan särskilt utsatta områden”.

Det nya statsbidraget ska bidra till att stärka kommunernas eget långsiktiga arbete för att förbättra förutsättningarna i områden som i dag kännetecknas av stora socioekonomiska utmaningar. Med de nya medlen kan exempelvis Landskrona genomföra ytterligare prioriterade insatser. Det kan handla om tidiga insatser för barn och unga, satsningar på utbildning, ökad trygghet, ökad sysselsättning och insatser för att stärka demokratin och det civila samhället.

Ur årets pott får Landskrona 8,5 miljoner kronor. Under 2019 är det avsatt 28 miljoner kronor och 2020-2027  finns 45 miljoner kronor per år öronmärkta för staden*.

Jonas Esbjörnsson (S) kommunalråd i Landskrona gläds av förklarliga skäl åt tillskottet.
– 8,5 miljoner kronor är välkommet. Det är en viktig satsning som den socialdemokratiska regeringen nu gör, säger han.

– Det är bra att regeringen satsar varje år för det ger en möjlighet för kommunen att planera. Pengarna är inte det viktigaste utan i stället att staten och kommuner gemensamt åtar sig att bryta segregationen och öka jämlikheten, avslutar Jonas Esbjörnsson.

Landskrona Direkt har försökt nå kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) för en kommentar utan att lyckas.

* Vilka kommuner som kan söka om bidraget och den urvalsmodell som används för att välja ut kommunerna kommer att ses över och kan komma att revideras.

 

 

En kommentar till "Drygt 80 miljoner på tre år för minskad segregation"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Cityidrott i byarna redan i höst

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser