Annons

Erikstorp nu KRAV-märkt

Erikstorps restaurangchef Dion Liljegren och kökschef Ludvig Odeholm med KRAV-certifikatet.

Nyligen listade Expressen Sveriges 14 bästa campingplatser. Med på listan fanns årets nykomling bland landets fem-stjärniga campingplatser, Mötesplats Borstahusen. Ytterligare en kvalitetsstämpel får nu området när Erikstorp blir Landskronas första KRAV-märkta restaurang.

Annons
 

Erikstorp har sedan 2012 arbetat hårt för att etablera sig som en miljömedveten och hållbar krog. I höstas lanserade de konceptet “Gårdagens lunch”,  som fick stor uppmärksamhet, och var  ett led att minska matsvinnet. Nu kan restaurangen stoltsera med att vara Landskronas första KRAV-märkta.  I nationella White Guides lista är Erikstorp en av fyra Skånekrogar med KRAV-certifiering.
– Inom restaurangbranschen är det många som pratar om närproducerat och kvalitativa råvaror. Men tyvärr är det inte alltför sällan tomt prat och bara en ihålig marknadsföringsstrategi för att locka gäster. Därför kände vi att vi ville ha en trovärdig kvalitetsstämpel på att vi menar allvar och att miljöengagemanget kommer från hjärtat. Erikstorp skulle aldrig kunnat bli KRAV-certifierad om vi arbetat med halvfabrikat, säger Ludvig Odeholm, kökschef på Erikstorp.

Också på vinfronten ligger Erikstorp i framkant med sitt miljötänk.
– Det är ganska komiskt. Vin som vi har serverat under lång tid har nu blivit trendviner i Stockholm … att ligga i framkant innebär inte alltid att man själv får bära frukten av arbetet. Vi på Erikstorp erbjuder enbart det vin vi själv skulle dricka. Och man behöver inte vara konnässör för att uppskatta ett bra vin, här är alla välkomna, och känner man sig osäker hjälper vi gärna till. Vår personal är kunnig och kan vägleda gästen till ett utmärkt dryckesval till en rimlig prisbild, säger Dion Liljegren, restaurangchef på Erikstorp.

KRAV-certifiering innebär att råvaror kontrolleras och visar att den är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Vilket betyder att djuren lever ett bra liv och grödorna odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.

– Det har varit ingående inspektioner och vi har lagt mycket tid på att etablera nära samarbeten med lokala producenter som uppfyller våra anspråk på både djurhållning och jordbruk. Exempelvis kommer alla charkuterier i vår nyöppnande bistro från frigående djur som aldrig behandlats förebyggande med antibiotika. Och en del grönsaker och örter odlar vi själv i trädgården bakom restaurangen. Riktig mat byggs från grunden, men ska för den skull inte vara komplicerad, eller överanalyseras. Utan helt enkelt bra mat för vanligt folk, förklarar Ludvig Odeholm.

–  I slutändan handlar det om att ha respekt för hantverket och ta sin yrkesroll på allvar. Därför uppmanar vi andra krogar att snacka mindre och göra mer, avslutar Dion Liljegren.

Om Erikstorp: Erikstorp drivs av Ludvig Odeholm och Dion Liljegren i samarbete med Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås och Jonas Westerberg på Mötesplats Borstahusen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser