Landskrona stads tryckeri läggs ner

Gert Clausen hoppades in i det sista att kommunens tryckeri skulle fortsätta sin verksamheta. Men på måndagen kom beskedet att verksamheten ska läggas ner. I bakgrunden syns Anne Knorr vid en kuverteringsmaskin, ett jobb som i framtiden ska hyras in.
Gert Clausen hoppades in i det sista att kommunens tryckeri skulle fortsätta sin verksamhet på stadshuset. Men på måndagen kom beskedet att tryckeriet ska läggas ner. I bakgrunden syns Anne Knorr vid en kuverteringsmaskin, ett jobb som i framtiden ska hyras in.

Vid ett extrainsatt kommunstyrelsemöte togs idag beslutet att kommunens tryckeri ska stängas.  Beslutet innebär att kommunens inköps- och upphandlingsavdelning får i uppgift att upphandla en partner för digitalisering av stadens kontorspost samt tryckeri- och utskriftstjänster.

Anledningen till att tryckeriet läggs ner är att det hanteras allt mindre papper i den kommunala organisationen.
– Sedan vi gick över till digitala dokument så har tryckeriet tappat sin roll. Det är helt enkelt inte ekonomiskt försvarbart att ha tryckeriet kvar. Det blir billigare att köpa in tjänsten, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.
– Vi räknar med en besparing på cirka en miljon kronor om året.

Gert Clausen är ansvarig på tryckeriet och han tycker att det är tråkigt att hans arbetsplats ska stängas.
– Det beror väl på att våra serviceavtal för maskinparken löper ut, gissar han.
– Klart är att kommunen tappar en snabb service.

Torkild Strandberg lovar dock att de som arbetar på tryckeriet kommer att ha fortsatt jobb.
– Det rör sin om 1,5 tjänst varav vi hyr in den halva. Dessa kommer att få jobb hos de som vi köper in tjänsten av. Det är ett krav som vi har.

När tryckeriet stängs är inte klart ännu.
– Det är upphandlingsavdelningen som sätter datum men min gissning är att tryckeriet stänger till årsskiftet, avslutar Torkild Strandberg.

Till arkivet