Annons

Hon blir årets Lewenhaupt stipendiat

Foto: Nadja Bournonville

Den 35-åriga fotografen Nadja Bournonville blir 2018 års Lewenhaupt stipendiat, meddelar stiftelsen bakom utmärkelsen i ett pressmeddelande på onsdagen.

Annons
 

Claës Lewenhaupts stipendiefond för unga fotografer bildades efter hans död 1990. Syftet med stiftelsen är att med genom årlig utdelning främja unga fotografers möjlighet att genom fort- och vidareutbildning utveckla eller fullfölja en fotografisk idé. 2018 går stipendiet till Nadja Bournonville. 

Nadja Bournonville (f 1983) är utbildad fotograf vid Forsa folkhögskola, The Glasgow School of Art och vid Hochschule für Grafik und Buchkunst i Leipzig. Hennes arbeten kretsar ofta kring förgänglighet och den fotografiska bildens nära relation till minne och förlust.

Hennes bilder har visats vid ett tiotal soloutställningar och en stor mängd samlingsutställningar i Europa och Amerika. Hennes senaste soloutställning var på Centrum för fotografi i Stockholm och samlingsutställning på Haus der Photographie i Hamburg.

Nadja Bournonville blev 2017 utvald till Olympus fellowship för nya lovande fotografer inom det konstnärliga fältet. Olympus fellowship är ett samarbete mellan Olympus, Haus der Photographie / Deichtorhallen Hamburg, Foam Fotografiemuseum Amsterdam och Fotografie Forum Frankfurt (FFF). Under 2018 kommer Bournonville ställa ut sitt nya projekt “Intercepted” på de tre respektive institutionerna. “Intercepted” handlar om en misslyckad spion (Bournonville´s gammalfaster) om osynligt bläck, molekyler, äventyr, fotografi och om att fatta helt fel beslut. 

Styrelsens motivering till att Nadja Bournonville erhåller årets stipendium:

Nadja Bournonvilles bilder är surrealistiska drömmar.

Vackra. Lockande. Märkligt realistiska.

Aldrig otäcka, absolut inte romantiska men ibland lätt obehagliga av att vi förstår varför. De påminner oss om något, om någon. De stannar kvar.

Ett givet skäl för oss att välja Nadja Bournonville som mottagare av 2018 års Claes Lewenhaupts stipendium för unga fotografer.

Om Claës Lewenhaupts stipendiefond
Claës Lewenhaupts stipendiefond för unga fotografer bildades efter hans död 1990. Syftet med stiftelsen är att med genom årlig utdelning främja unga fotografers möjlighet att genom fort- och vidareutbildning utveckla eller fullfölja en fotografisk idé. Stiftelsen har sitt säte i Landskrona och styrelsen består för närvarande av Tonie Lewenhaupt, Gerry Johansson, Janne Jönsson och Jenny Nordquist. Fram till och med 2017 har stipendiet utdelats vid 18 tillfällen. Fondens samlingar förvaltas av Landskrona Foto.

Stipendiet delas ut under Landskrona Foto Festival 2018.

Relaterade länkar:
www.nadjabournonville.se
clstiftelse.se/

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser